Bélyeggyűjtők örömére: blokk, sorozat, kisív

Egy napon, azaz ma öt remek bélyeget is megjelentetett a Magyar Posta. Íme: Europa, 2019: Nemzeti (?) madarak; Tájak-Városok, II.-sorozat: Kapuvár, Mátészalka. Évforduló: 200 éve született Gervay Mihály – 150 éve jelent meg a világ első hivatalos postai levelezőlapja. Zrínyi, 2026 – Honvédelmi és Haderő-fejlesztési program; Postatörténet, III. Lássuk hát sorjában!

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai évente bocsátanak ki ugyanabban a témában bélyeget, amivel a tagországok azonos értékeit is bemutatják. Az „EUROPA” bélyeg jelenleg is az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika, a kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok között találhatók. A tagországok 2019-ben a nemzeti madarak témakört jelenítik meg bélyegeiken. A 2×2 bélyegből álló magyar bélyegkisív Berta Ágnes grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült. A magyar bélyegeken egy-egy fokozattan védett, társas, költöző madárfaj látható. A fehér gólya jól ismert madár, mivel szinte minden településen vagy környékén megfigyelhető. A bélyegkisív keretén néhány további, Magyarországra jellemző madárfaj: kerecsensólyom, fecske és túzok látható. A borítékon a fehér gólya és a nagy kócsag, a bélyegzőben a fecske ismétlődik.

Az idei Tájak, városok témában megjelenő bélyegsorozat két címletén a várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Mátészalka és Kapuvár szerepel. A bélyegképek nem csupán egy-egy kiemelt látványosságot mutatnak be, hanem a településeket a grafikai kompozíciónak köszönhetően el is helyezik hazánk térképén. A bélyegsort Benedek Imre grafikusművész tervezte. Kapuvár bélyegén a város központjában álló bronzszobor: Pátzay Pál „Kenyérszegő” című alkotása látható, a háttérben a Szent Anna-templommal. A borítékon a városházaként működő, egykori Esterházy-kastély szerepel. A polgármesteri és járási hivatal mellett az épületben a Rábaközi Múzeum működik. Mátészalka esetében a bélyegen a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház jelenik meg, előtte a Bíró Lajos által formált Hét vezér díszkút áll, a boríték pedig szintén Bíró Lajos művét, a Mécsest tartó fiú című szobrot mutatja be. A bélyegzők grafikája a városok címerét dolgozza fel.

Alkalmi bélyegblokk kibocsátásával emlékezik meg a posta az 1867-ben függetlenné vált magyar postaszolgálat első főigazgatója, Gervay Mihály születésének 200., és az első levelezőlap kibocsátásának 150. évfordulójáról. A bélyegblokk Elekes Attila André grafikusművész terve. Gervay Mihály 1819. december 15-én született Pozsonyban. Vezetése alatt újjászervezték a postahálózatot, megnövelték a személyzetét és a hivatalok számát, magyar lett a posta hivatalos nyelve, felépült a fővárosban a főposta épülete és kibocsátották az első magyar bélyegsort. Gervaynak nagy szerepe volt a levelezőlap bevezetésében is, melyet 1869. október 1-jén, a világon elsőként, külön osztrák és külön magyar változatban hoztak forgalomba, az érvényben lévő levéltarifáknál alacsonyabb értékkel. Már az első napon 10 ezer példány fogyott belőle. A blokk keretrajzán id. Vastagh György 1878-ban készült olajfestménye – Gervay portréja – látható, a két bélyeg a levelezőlap magyar és német nyelvű változatát ábrázolja. A bélyegzőben Gervay Mihály aláírása szerepel.

A Magyar Posta hatcímletű alkalmi bélyegblokkal hívja fel a figyelmet a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési programra, és mutatja be az eszközök korszerűsítését. A sorszámozott bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész terve A program a múlt negyedszázad legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi programja, amely hazánk biztonságát szolgálja. A program elsődleges célja egy korszerű eszközökkel felszerelt, a kor biztonsági kihívásaira adekvát válaszokat adó honvédség létrehozása. A bélyegblokk hat bélyegén légi, szárazföldi és vízi járművek, valamint kézi lőfegyverek láthatók. A bélyegblokkon, a borítékon és a bélyegzőben egyaránt megjelenik a program logója, vagy annak egy-egy eleme.

A Magyar Posta folytatja a két éve megkezdett postatörténeti forgalmi bélyegsorozat kibocsátását; az idén is hat címlet jelenik meg. A 2850 Ft össz-névértékű, öntapadós sorozatot Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. A forgalmi bélyegsorozat évről évre megjelenő címletein egy-egy időszakra jellemző, a postai szolgáltatáshoz kapcsolódó, jellegzetes vagy különleges tárgyak, munkaeszközök jelennek meg. Abból a célból, hogy használatuk egyszerűbb és gyorsabb legyen, a bélyegek öntapadós változatban készülnek. A Postamúzeum féltett kincsei közül most a két világháború közötti időszak és a második világháború korszakára jellemző eszközöket jelenítették meg a bélyegeken: zsinegtartó (70 Ft), lópokróc (80 Ft), csomagmérleg (400 Ft), értékcikk-automaták (600 Ft), cserkész-levélszekrény (700 Ft), Rába AF-autóbusz (1000 Ft). A borítékon a mai postalogó, a bélyegzőben pedig egy postakürt stilizált rajza látható.