Játék a tűzben – rendhagyó Dóka-koncert színházban

Azt, hogy hajdanán milyen volt egy zenekar forintemberének lenni, pontosan tudom, nemcsak azért, mert egyetemistaként az Ifjúsági Magazin beatzene-rovatát vezettem, hanem mert családi-rokoni szálak miatt is kötődtem ehhez a műfajhoz. De milyen mindez ma? Főleg egy olyan zenész-énekes esetében, aki nem a tévécsatornák sztárolt- dizájnolt tehetségkutatós fiataljainak egyike?

Sokoldalúság. Profizmus. Játékosság. Ezek a tulajdonságok jutnak először eszembe, ha Dóka Attilára gondolok, aki a „Dóka Attila Akusztik” frontembere.  Németnyelvtanár, programozó, cégvezető, az autók világának és a sebességnek a megszállottja, fotós és filmes, író, szerepel a budapesti József Attila Színházban, hangoskönyvekhez ír zenét, irodalmi színpadok fellépője, turisztikai események krónikása, megörökítője. Ezerfélét csinál egyszerre.

De amit leginkább kell tudni róla, hogy gyerekkora óta gitározik, és gitáron írja a dalokat, szerez zenét szövegekhez. Nyolcadik osztályosként bátyjával, Péterrel és egy másik testvérpárral megalakította a Meridián együttest.

A zenekar életében fordulópontnak számított, amikor „Rejtsd el szíved!” címmel megjelent első nagylemeze. A két éve alakult háromtagú együttes – Kovács Sára Dizna, valamint Dóka Péter, Attila bátyja, az együttes másik két tagja – egyre népszerűbbé vált. A 12 dal közül, amely helyet kapott az albumon, a legnépszerűbb talán és a leginkább slágergyanús – bocs, az 1970-es évekbeli jelzőért – a „Rejtsd el szíved!” című szám.

A trió stílusa különleges a magyar zenei kínálatban. Dalai esetében igen fontos a szöveg, amellyel Bródy János és Cseh Tamás nyomdokait követi.

A „folk-pop”-nak nevezett stílusban készült album főként lírai dalokat tartalmaz, tiszta, popos akkordokkal, amelyeket népzenei elemek színesítenek. A trió alapvetően az ének–gitár–fuvola–cajun hangszerelésre épül, de időnként gordonka is megszólal a dalokban.

A zenekarról még tudni kell – bár a nagyközönség ebből keveset tapasztal, hiszen háttérmunkáról van szó –, hogy kiváló a menedzsment, ami egy személyben Juhász Melindához kötődik. Élénk és aktív az együttes jelenléte a közösségi médiában, ami ma már elengedhetetlen, csak éppen sok apró munkával jár.
Egy zeneszerzőnek a lemez olyan, mint írónak a könyv. Nekünk is fontos, hogy a munkának, a dalszerzésnek legyen valamilyen tárgyi lenyomata. A lemezen található dalok így együtt egy árnyalt és sokrétű képet vetítenek elénk a szerzőről és a zenésztársairól, akik az albumot kezelhetik a jövőben akár kiinduló, akár igazodási pontként”– mondta Dóka Attila, a lemez tavalyi bemutatásakor.

Dókáék első lemezük első évfordulóját rendhagyó koncerttel ünneplik május 24-én, a budapesti Bethlen Téri Színházban.

Az előadás alatt – aminek a zenekar a „Játék a tűzben” címet adta – egy rejtélyes narrátor segítségével a nézők megismerhetik a dalszerző életét, hogy megértsék indítékait, történetét. A rendhagyó koncerten az első lemezről és az azóta eltelt időszak dalaiból hallhatunk egy válogatást.

Végül jöjjön a stáblista: Dóka Attila – ének, gitár, Kovács Sára Dizna – fuvola, ének, Dóka Péter – ütőhangszerek, Thalia Arabella és Erdei Melinda – tánc.