Már részmunkaidőben is lehet villamost vezetni Bécsben

Mostantól részmunkaidőben is alkalmaz villamosvezetőket a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien. A részmunkaidős dolgozók a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban segítenek. (Nyitó képünkön: Bécsi villamosvezető © Wiener Linien / Christoph H. Breneis)

Hetente háromszor, minimum heti 12 óra a munkaideje a részmunkaidős villamosvezetőknek Bécsben, akik önkéntes alapon természetesen ennél több munkaórát is teljesíthetnek. A beosztásokat előzetesen egyeztetik a munkavállalóval, így alkalmazkodni tudnak mindenki egyéb kötelezettségéhez.

A részmunkaidős villamosvezetők főként a reggeli és délutáni csúcsidőben, valamint nagyrendezvények előtt és után segítenek a hagyományos óraszámban dolgozó kollégáiknak. Ráadásul akkor is bevethetők, ha hirtelen megbetegszik valaki.

Az új lehetőséggel elsősorban a kisgyerekesekre és a diákokra számít a Bécsi Közlekedési Vállalat, akik így könnyeben össze tudják egyeztetni a családot, illetve a tanulást a munkával. A részmunkaidős villamosvezetők ugyanazt az alapos képzést kapják, mint azok, akik teljes munkaidőben vállalják a feladatot. A vezetési gyakorlat mellett megismerik a járművek és az útvonal műszaki jellemzőit, illetve megtanulják, miként kell bánni az utasokkal. Az első kurzusok június közepén kezdődnek.

A részmunkaidős járművezető egyébként nem újkeletű foglalkoztatási forma a Wiener Liniennél: a metróvezetőket február óta erősítik részmunkaidős kollégák.