Bélyegújdonságok és alkalmi bélyegblokk

Alkalmi bélyegblokkon örökíti meg a Magyar Posta a Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnokát. A ma megjelent bélyegblokkból 70 ezer perforált és 4000 vágott változat készült Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben. A Szépművészeti Múzeumnak a 2. világháborúban megsérült termét, a Román Csarnokot 70 éven át raktárhelyiségként használták. Felületes felújításokon átesett ugyan, a mostani teljes körű rekonstrukciót követően azonban végre teljes pompájában nyitották meg a látogatók előtt.

A keresztény és történeti elemeket ötvöző, historizáló falfestmények, a középkori művészetből inspirálódó szobor- és épületrészletek, a freibergi Aranykapu gipszmásolatának restaurálásán kívül a fűtés- és világításrendszer is teljes körűen megújult. A bélyegblokk áttekintő képet mutat a mintegy 900 négyzetméter alapterületű teremről. A borítékon a csarnok néhány ikonikus részlete szerepel, például Áron próféta szobra, aranyalmafa, páva, aranyozott oszlopfő és külön képen kiemelve a csodaszarvas. A boltozaton látható állatövi jegyek közül a bélyegzőn az oroszlán látszik.

A posta alkalmi bélyegsorozaton köszönti születésének 100. évfordulója alkalmából Bessenyei Ferenc, Komlós Juci és Gábor Miklós előadóművészt. A bélyegsorozat címletei egyenként 100 ezer példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek. A bélyegeken Bessenyei Ferenc (1919–2004) kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze, Komlós Juci (1919-2011) Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Nemzet Színésze és Gábor Miklós (1919-1998) Kossuth-díjas színművész, érdemes és kiváló művész portréja látható.

Forgalmi bélyeg jelent meg húsvétra; az értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós bélyegen és a hozzá tartozó alkalmi borítékon El Greco: Feltámadás című festménye látható. A bélyeg Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján, a Pátria Nyomdában készült. El Greco görög származású festő 1541 körül született Krétán. Egy rövid ideig Velencében tanult, de élete legnagyobb részét Spanyolországban, illetve Toledóban töltötte. Műveit eredeti nevén Domenikos Theotokopulosként szignálta, de egyszerűen csak El Grecónak, vagyis a görögnek nevezik. A festés alapjait Tizianótól tanulta. Műveire Tintoretto és Michelangelo is hatással voltak, azonban teljesen egyéni stílusát már korán kialakította. Művészetére a drámaiság, révület, megnyújtott emberábrázolás jellemző.

A Magyar Posta ugyancsak alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg Sir Edmund Percival Hillary születésének 100. évfordulójáról. A bélyeg 150 ezer példányban, ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. Sir Edmund Percival Hillary – legendás hegymászó, felfedező, diplomata – egy nepáli serpa, Tendzing Norgaj közreműködésével elsőként mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. Ő volt az első ember, aki a Mount Everest mellett az Északi- és a Déli-sarkot is meghódította. Számos iskolát, kórházat, repteret és hidat építtetett. Óriási összegeket gyűjtött össze és költött a nepáli nép megsegítésére. Kitüntetések sorozatát kapta: ő volt az első, aki Új-Zélandi Érdemrendet kapott, II. Erzsébet angol királynő lovaggá is ütötte. A bélyegkép őt és a nepáli serpát ábrázolja hegymászás közben.