Besöpörte a sikert a jobboldal Madridban

(Alicantei tudósítás) A jobboldali Néppárt sikerét hozták a május 4-i madridi választások. A párt megduplázta 2019-ben szerzett parlamenti helyeit. A Spanyolországot jelenleg kormányzó szocialista PSOE és szélsőbaloldali Podemos eközben csúfos kudarcot aratott. Emiatt nem kizárt, hogy a jobboldal bizalmatlansági indítvánnyal próbálja majd meg megszerezni egész Spanyolország felett az irányítást. (Nyitó kép: Fotó: Onda Cero – A képen Isabel Díaz Ayuso, a madridi választások győztese és a Néppárt elnöke, Pablo Casado)

Tarolt a jobboldal a madridi választásokon. Az eddigi néppárti elnök, Isabel Díaz Ayuso a vártnál jóval több szavazatot kapott és majdnem megszerezte az abszolút többséget a régió kormányzásához. Összesen 65 mandátumot sikerült begyűjtenie, 69 kellett volna az önálló kormányzáshoz, ami a legutóbbi, 2019-es voksoláson megszerzett helyek duplája.

Fotó: La Sexta – Középen Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke

Hatalmas meglepetést okozott a baloldali Más Madrid is, mely a kormányzó szocialisták előtt végzett, a második helyen. Ők a szavazatok 16,97, míg a kormánypárt jelöltje, Ángel Gabilondo a 16,85 százalékát nyerte el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a baloldal történelme legrosszabb pozícióját szerezte meg a fővárosi régióban, mely nem túl biztató a baloldal számára a következő, 2023-i országos választásokra nézve sem.

Fotó: Telemadrid – A képen Ángel Gabilondo, a szocialista párt (PSOE) jelöltje

A szélsőjobboldali Vox a negyedik helyen végzett Madridban és ezzel 13 mandátumot zsebelt be.

A szélsőbaloldali Podemos vezetője, Pablo Iglesias, aki a választások előtt még Spanyolország miniszterelnök-helyetteseként politizált, az utolsó helyen zárt, 10 mandátummal. Iglesias a sikertelenség után bejelentette: befejezi politikai pályafutását.

Az utolsó induló, a Ciudadanos (Állampolgárok) képviselője, Edmundo Bal nem tudott annyi voksot szerezni, hogy bejuttassa pártját a madridi parlamentbe, így a Ciudadanos madridi pályafutása egyelőre véget ért.

A Néppárt, rendkívüli sikerének köszönhetően kedvet kapott a spanyol parlament visszaszerzéséhez is. Isabel Díaz Ayuso és a párt elnöke, Pablo Casado a választások után több utalást is tett arra, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal eltávolíttatnák a kormány éléről Pedro Sánchez miniszterelnök és ezzel véget vetnének a spanyolországi “Sanchizmusnak”.