Bírság helyett fejleszthet a Spar

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásának eredményeként a Spar a jövő évtől új, regionális beszállítói rendszert alakít ki. Az 1700 millió forintos program növeli a magyar kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeit, emellett új munkahelyeket teremt.  

A Gazdasági Versenyhivatal most lezárult vizsgálata feltárta, hogy a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (Spar) – bár megszüntette a 2012-ben jogsértőnek minősített utólagos beszállítói költséget – bevezetett helyette egy új, azonos hatású díjtételt. A verseny-felügyeleti eljárásban a GVH bizonyította, hogy ez a 2014–15-ben alkalmazott díjtétel, amely szerződéses feltétel is volt egyben, ugyanúgy a kereskedelmi törvénybe ütközött, így a bolthálózat ismételten visszaélt a piaci erejével. A Spar bónuszrendszere ugyanis  indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak azért, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

A magyar hatóság a jogsértés megállapításán túl úgy határozott, hogy bírság kiszabása helyett a cég által vállalt kötelezettségek teljesítését írja elő. A GVH Versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a kalkulált bírságösszegnél nagyobb a kötelezettségvállalási program társadalmi haszna: az 1700 millió forintos költségvetésű és 23 munkahelyet létrehozó jóvátételi program közvetlenül szolgálja a közérdeket. A fejlesztés hatékonyan támogatja a hazai termékek piacra jutását esélyt adva a helyi kistermelőknek, egyben iránymutatásul szolgálhat a többi multinacionális kiskereskedelmi üzletlánc számára, hogy import helyett növelje tovább polcain a magyar termékek arányát. A döntés különös jelentőségű, hiszen a koronavírus okozta világjárvány idején nehezebb a magyar áruk külföldre juttatása. Ugyanakkor ez a megoldás előremutató is egyben, hiszen ezzel elkerülhetők a további jogviták.

A Spar vállalta, hogy hat regionális szállítói központot (Győr, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) alakít ki a helyi kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeinek növelésére. A regionális rendszer 90%-ban új mikro-, kis- és közepes méretű beszállítóknak juttat lehetőséget, egyúttal bővüléssel is jár a boltlánc jelenlegi kistermelő partnereivel való kapcsolatában. A kötelezettség javítja a hazai helyi kistermelők lehetőségeit, segíti a helyi gazdaság fejlődését és a helyi termékek iránti kereslet élénkítését.

A bolthálózat számára előírt kötelezettség tartalmazza a vállaltak bizonyításának a módját is: lehetőséget ad a GVH-nak az utólagos ellenőrzésre. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/43/2016.