A Bizottság az európai választásokról


Az Európai Bizottság ma jelentést tett közzé a 2019. évi európai parlamenti választások lebonyolításáról. A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben rekord magas – uniós szinten 50,66%-os – volt a választási részvétel, miután a fiatal és az első alkalommal szavazó választópolgárok nagy számban járultak a szavazóurnákhoz.


Az európai parlamenti választások történetében a tavalyi esetében játszotta a digitális tér a legnagyobb szerepet: az adatok szerint az EU polgárainak csaknem fele elsősorban online hírforrásokból tájékozódik a hazájában és az unióban zajló politikai folyamatokról és fejleményekről.

Ugyanakkor a tagállamok eltérően szabályozzák az interneten folytatott kampánytevékenységet, ideértve a fizetett politikai tartalmak megjelentetését. Élénk vita bontakozott ki európai szinten számos témáról, például a gazdaságról, az éghajlatváltozásról, az emberi jogokról és a demokráciáról, ami azt jelzi, hogy egyre inkább kialakulóban van egy európai politikai dimenzió. Ennek ellenére a tagállami vonatkozású, országspecifikus kérdések továbbra is kulcsfontosságúak mind a jelöltek, mind a szavazópolgárok számára. Az európai polgárok körében a korábbinál nagyobb az elégedettség azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unióban szabad és tisztességes választásokon nyilváníthatják ki akaratukat, de további erőfeszítésekre van szükség a demokrácia védelme, ezen belül is a külföldi beavatkozással és a manipulációval szembeni fellépés végett.

A Bizottság 2020 végéig cselekvési tervet fog előterjeszteni az európai demokrácia témájában. A terv mindenekelőtt arra irányul, hogy átfogó megközelítést vázoljon fel a demokrácia megerősítése, a dezinformáció elleni küzdelem, az új fenyegetések és manipulatív befolyásolási kísérletek elhárítása, valamint a szabad és független média támogatása céljából.

Bizottsági jelentés a 2019. évi európai parlamenti választásokrólA jelentést kísérő szolgálati munkadokumentum