Holnap újra megnyit a zirci műemlék-könyvtár

Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648 körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb is újra látható június 20-ától Zircen, az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlék-könyvtárában.

A látogatók előtt már e hétvégétől ismét nyitva áll a bibliotéka, június 23-ától pedig az olvasókat, kutatókat is várja. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a muemlekkonyvtar@oszk.hu e-mail-címen.

A könyvtár 70 ősnyomtatványt (a 15. században nyomtatott kötetet) és csaknem 400 antikvát (a 16. században kiadott művet) tudhat magáénak; közülük számos csak Zircen található meg hazánkban. Igazi kuriózum például David Dietrich Flora universalis című műve. A negyvenhét kötetes növényhatározó a 19. században ismert növényvilágot mutatja be gyönyörű, kézzel színezett acélmetszeteken.

Történelmi érdekesség, hogy a nagyterem 15 méter magas tetőszerkezetét a második világháborúban egy német repülő beszakította, de a kazettás mennyezetet tökéletesen illúziókeltő módon helyreállították. A terem bútorzatát a Bakony fáiból készítették, egyedül a legsötétebb fát, a paliszandert szerezték be külföldről. Legkülönlegesebb darabja az az intarziás szekrényajtó, amely 96 különböző fából készült.

A bibliotéka június 20-ától szeptember 30-áig, keddtől vasárnapig várja a látogatókat 9–17 óra között. A könyvtár csak idegenvezetéssel tekinthető meg a nyitva tartási napokon óránként: 9:15-től 16:15-ig.

A biztos bejutás végett célszerű, ha a látogatók előre jelentkeznek a turizmus@ocist.hu e-mail-címen, vagy a 06 88 593 675-ös telefonszámon.

A kutatókat június 23-ától várja a könyvtár – keddtől péntekig, 9–16 óra között. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a következő elérhetőségek valamelyikén: muemlekkonyvtar@oszk.hu, telefon: 06 88 593 800. 

A könyvtár munkatársai felhívják a látogatók figyelmét arra, hogy a távolságtartási szabályok megtartásához 10 személyben korlátozza a könyvtárban egyszerre fogadottak számát. Az orrot és a szájat kéretik sállal vagy maszkkal elfedni.