78 000 millió Ft állami támogatás

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 21 000 millió forintos magyar programot, amely a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küzdő mikro-, kis- és középvállalkozásokat hivatott támogatni.

 
A támogatás azokat a pénzügyi költségeket (kamatok és kezelési költségek) hivatott részlegesen fedezni, melyek a december 31-ig felvett hitelek kapcsán adódnak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál. A támogatás folyósítására hitelintézeteken keresztül kerül majd sor. Magyarország az intézkedés révén meg kívánja könnyíteni az érintett mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy hitelhez jussanak, és így elegendő likviditással rendelkezzenek működőtőke- és beruházási szükségleteiket azonnali fedezetére. A magyar hatóságok becslései szerint akár 6000 mikro-, kis- és középvállalkozás is igénybe tudja majd venni a támogatást.
 
A Bizottság megállapította: a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel: a támogatás összege az elsődleges mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozások esetében nem haladja meg a 100 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében a 120 000 eurót, a többi ágazatban tevékeny vállalkozások esetében pedig a 800 000 eurót. Ezen túlmenően az intézkedés biztosítékokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a hitelintézetek ténylegesen továbbadják a támogatást a rászoruló kedvezményezetteknek.
 
A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályról szóló bizottsági sajtóközlemény

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály kibővítéséről szóló bizottsági sajtóközlemény

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály további kibővítéséről szóló bizottsági sajtóközlemény

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a hozzávetőleg 57 000 millió forint költségvetésű magyar programot is, amely a koronavírus-járvány által előidézett helyzetben hivatott támogatni a magyar gazdaság működését. A Bizottság a támogatási intézkedést az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.
 
A támogatás tőkeinjekciók és átváltható hitelek (azaz saját tőkévé átalakítható hitelek) formájában valósul meg. Összege vállalatonként nem haladja meg a 800 000 eurót. A vállalatok az ágazatok bármelyikében igényelhetik a támogatást, kivéve néhány – Magyarország által meghatározott – szektort, nevezetesen a mezőgazdasági, a halászati és az akvakultúra-ágazatot. Magyarország az intézkedés révén forrásokat kíván biztosítani a koronavírus-válság által sújtott vállalatoknak likviditási szükségleteik fedezésére, és segíteni kívánja őket abban, hogy a járvány alatt és után is képesek legyenek folytatni a tevékenységüket, megtartani az alkalmazottaikat és beruházásba kezdeni. Becslések szerint 140–220 vállalat fogja majd igénybe venni a támogatást.
 
A Bizottság megállapította, hogy a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, és arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a magyar támogatási programot.

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályról szóló bizottsági sajtóközlemény

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály kibővítéséről szóló bizottsági sajtóközlemény; Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály további kibővítéséről szóló bizottsági sajtóközlemény