Bővítendő az Európai Unió pénzmosási feketelistája

A képviselők csütörtökön bírálatuknak adtak hangot, amiért egyes tagállamok megakadályozták, hogy a Bizottság új országokat vegyen fel az Európai Unió pénzmosási feketelistájára. A képviselők bírálják a diplomáciai nyomásnak engedő tagállamokat, akik bojkottálták a laza pénzmosási szabályzással rendelkező 23 országot tartalmazó feketelista elfogadását. Egyes országok kiszűrésének politikai okok helyett kizárólag a szigorú kritériumokon kellene alapulnia. Az állásfoglalást kézfeltartással, nagy támogatással fogadták el.

Az állásfoglalásra egy héttel azután mondták ki a többségi igent, hogy a tagállamokból álló Tanács elutasította a 23 országot tartalmazó feketelistát. Az országok új jegyzékét a Bizottság terjesztette elő azért, mert a pénzmosás elleni jogszabályban található jelenlegi lista hiányos.

Az állásfoglalás elismeri a Bizottság munkáját, amellyel „szigorú kritériumok alapján” összeállította listát, és amelyet a Tanács és az Európai Parlament is elfogadott.

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy a feketelistán szereplő országok diplomáciai nyomás alá helyezték a tagállamokat, és intenzív lobbizás zajlott. Csakhogy az ilyen jellegű nyomásnak nem lenne szabad aláásnia az uniós intézményeknek az unióhoz kapcsolható pénzmosás és terroristafinanszírozás elleni harcát – hangoztatják a képviselők. Szerintük az országok átvilágításának és a döntési folyamatnak kizárólag a közösen elfogadott módszertanon kellene alapulnia.

Az állásfoglalás a Bizottság javasolt feketelistáján nem szereplő Oroszországra is felhívja a figyelmet, hiszen már nem egy parlamenti szakbizottság is aggasztónak találta Oroszország gyenge szabályait a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás ellen.

A Bizottságnak most újabb – az előzőhöz képest módosított, vagy azzal megegyező – listával kell előállnia. Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak egy hónap áll rendelkezésére a lista elfogadására vagy elutasítására.

A Bizottság a következő 23 államot sorolta fel a pénzmosás elősegítése szempontjából nagy kockázatú országok feketelistáján: (a listán már eddig is szerepelt) Afganisztán, Etiópia, Irán, Irak, Észak-Korea, Pakisztán, Srí Lanka, Szíria, Trinidad és Tobago, Tunézia, Jemen. Az újonnan javasolt országok: Amerikai Szamoa, a Bahamák, Botswana, Ghána, Guam, Líbia, Nigéria, Panama, Puerto Rico, Szamoa, Szaúd-Arábia és az Amerikai Virgin-szigetek.

A kiemelt kockázatnak számító, nem uniós országok listáján szereplés önmagában nem von maga után automatikus gazdaság vagy diplomáciai szankciót. Ehelyett az úgynevezett „kötelezett szolgáltatókat” – bankokat, kaszinókat és ingatlanügynökségeket – arra kötelezi, hogy a listán szereplő országokkal kapcsolatos ügyletek alkalmával fokozottan világítsák át ügyfeleiket. Az uniós pénzügyi rendszernek pedig fel kell készülnie arra, hogy képes legyen kiszűrni a harmadik országból származó pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás kockázatát.

A tagállamok szerint homályos volt a feketelista frissítésének folyamata, és előfordulhat, hogy ezért bíróságon támadható lenne. Azonban többen megjegyezték, hogy néhány uniós tagállamban egyes érintett országok, konkrétan Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok, intenzíven lobbiztak.