Brexit: éjfélkor véget ér az Egyesült Királyság európai uniós tagsága

Az Egyesült Királyság ma éjfélkor kilép az Európai Unióból, miután ezen a héten mind az Európai Parlament, mind a Tanács megerősítette a brexitről szóló megállapodást.

A megállapodás egy legalább 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakról rendelkezik; mindeközben az Egyesült Királyság az egységes piac tagja marad. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója jövő hétfőn (február 3.) be fogja mutatni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatára vonatkozó tárgyalási irányelvek tervezetét.

Ursula von der Leyen elnök mai nyilatkozata a brexit alkalmából

Új hajnal virrad Európára: az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság lnökeinek közös véleménycikke

Kérdések és válaszok a brexitről


Ursula von der Leyen hétfőn fogadja Orbán Viktort

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy Ursula von der Leyen elnök jövő hétfőn, február 3-án kétoldalú találkozón fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben.
 

Koronavírus-járvány: az EU 10 millió eurót mobilizál kutatásra

Az Európai Bizottság bejelentette: 10 millió eurót fordít a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram költségvetéséből az új koronavírus által okozott megbetegedésekkel kapcsolatos kutatásokra. A Bizottság sürgősségi felhívást tett közzé részvételi szándék kifejezésére olyan kutatási projektek indításának céljával, amelyek bővítik az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ismereteinket, elősegítik a vírussal megfertőződött betegek hatékony klinikai ellátását, és javítják a közegészségügyi felkészültséget és válaszintézkedéseket. A források várhatóan 2–4 kutatási projekt létrejöttét fogják finanszírozni.


Online vásárlás: az ellenőrzött honlapok kétharmada nem megfelelő

Az Európai Bizottság ma tette közzé annak az uniós szintű online ellenőrzési akciónak az eredményét, amelynek során közel 500 – ruházati cikkeket, lábbeliket, bútorokat, háztartási cikkeket és elektromos készülékeket értékesítő – webshop vizsgálatára került sor. Az online ellenőrzést 27 ország fogyasztóvédelmi hatóságai hajtották végre, az akciót a Bizottság hangolta össze. Az eredményekből az derül ki, hogy a vizsgált honlapok kétharmada nem felel meg az alapvető uniós fogyasztóvédelmi jogszabályoknak. A fogyasztók jogairól szóló uniós irányelv értelmében online vásárlás esetén minden fogyasztónak joga van ahhoz, hogy egyértelmű, helytálló és közérthető tájékoztatást kapjon a kiszállítás módjáról, az elállási jogról és a termékhiba esetén igénybe vehető jogi garanciákról. Azoknak a honlapoknak az esetében, amelyek kapcsán a hatóságok további ellenőrzést látnak szükségesnek, a vizsgálat a következőket állapította meg:

  • közel 50%-uk nem adott egyértelmű tájékoztatást a termékek visszaküldésére vonatkozó határidőről;
  • több mint 20%-uk nem tüntette fel kezdettől fogva a teljes árat;
  • több mint 33%-uk nem tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogy legalább kétéves szavatossági idő illeti meg őket, melynek során a kereskedőnek meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a terméket, ha az az átvétel időpontjában hibás volt, vagy pedig vissza kell térítenie a fogyasztónak a vételárat.

Következő lépésként a tagállami hatóságok alaposan kivizsgálják majd az akció során feltárt szabálytalanságokat, ezt követően pedig felkérik a kereskedőket, hogy végezzék el a szükséges korrekciókat a honlapjukon.

Online ellenőrzési akciók

Tájékoztató: Hogyan védi az EU a fogyasztókat?

Az EU-ban vásárló fogyasztókat megillető jogok