Brutális élelmiszer-drágulás jövőre is

(Forrás: helyben.hu) Csaknem hét százalékkal drágulnak jövőre az élelmiszerek; az MNB becslése szerint az ideinek a kétszeresével. Az alkohol, a dohányáruk és az üzemanyag kivételével minden árucsoport és a szolgáltatás inflációja magasabb lesz, mint idén.

Nagyot romolhat az ország gazdasági állapota jövőre, ha valóra válik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációra vonatkozó előrejelzése. Az átlagos statisztikai adatot az MNB jócskán felfelé kerekítette: 5,1 százalékra. Alig van olyan áru-termékcsoport, amelynek drágulása ne haladná meg az ideit.

Ami az átlagembert érinti – s minél kisebb a jövedelme, annál inkább –, az az élelmiszerek ára. Az MNB-ben úgy látják, hogy ezek összesített inflációja az idei 3,5 után jövőre 6,9 százalékkal fog vágtatni. Ezen belül a feldolgozatlanaké 6,5 (az idén 2,6), a feldolgozottaké 7,1 (+4,1) százalékkal. Ez előrevetíti annak rémképét, hogy több alapvető termékeknél jövőre is két számjegyű drágulást fogunk tapasztalni.

A 2022-i várható fogyasztóiár-változás arányaiban:

élelmiszerek: 6,9, ipari termékek: 4,6 (tartós: 7, nem tartós: 3,3), piaci szolgáltatások: 5,4 (energia: 4,1), üzemanyag: 6 százalék. A várható infláció 4,7–5,1, a maginfláció: 5,3–5,5 százalék.

Különösen aggasztó inflációs várakozás veszélye, amikor a lakosság és a gazdaság szereplői egyaránt drágulással számolnak. Ez a jelenség tetemes áremelkedésre sarkall, miáltal a fogyasztók (munkavállalók) még nagyobb béremelést követelnek, és ami beépül az árakba. Ezzel kialakul a klasszikus ár–költség-bérspirál.

Az Magyar Nemzeti Bank a gazdaság szinte minden területén romlásra, illetve stagnálásra számít. Azaz: a szükségesnél alacsonyabb növekedésre. A költségvetés hiánya talán (!) mérséklődhet, de az államadósság lényegében marad az idei nagyon magas szinten.