Vészhelyzet! Gyerekek ezrei súlyos veszélyben!

Mészáros Antónia, az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) magyarországi ügyvezető igazgatója küldte szerkesztőségünknek a felhívást: gyermekek ezreinek, 1700 családnak van szüksége azonnali segítségre. Vászhelyzet van: elárasztotta a víz a szíriai Kafr Losin menekülttábort!

Idlib városából menekültünk el a harcok és a bombázások elől, hogy biztonságban tudhassuk a gyerekeink életét. Most az eső jött és elvette az otthonunkat. Minden segítségre nagy szükségünk van, épp, hogy a gyerekeinket ki tudtuk menekíteni a vízáradat elől. Nem tudjuk, hová mehetnénk, mindenünk odalett” – mondta el a fenti képen látható 11 éves kisfiú édesapja. A héten egy hatéves gyermek lett áldozata a zord időjárási körülményeknek, amikor a család sátra köré épített fal összeomlott az esőzések és a hóvihar következtében. Ezek a családok egyszer már az életükért menekültek, most pedig átmeneti otthonaikat is elveszítették. Mielőbb biztonságra és védelemre van szükségük!

Ezerhétszáz családnak van szüksége sürgős segítségre: sátorponyvákra és matracokra, meleg ruhákra, cipőkre és takarókra, alapvető higiéniás eszközökre és gyógyszerekre.

Az Északnyugat-Szíriában épített Kafr Losin menekülttábort ért vihar és az azt követő áradás teljes mértékben ellehetetlenítette az ott élők helyzetét. Az utóbbi időszak heves esőzései sátrakat tettek lakhatatlanná, utak váltak járhatatlanná. Tíz év háború, nélkülözés, menekülés és félelem után most az időjárás sem kíméli a gyerekeket. Sokan közintézményekben, iskolákban, mecsetekben és a szabad ég alatt, parkokban találtak menedékre, amíg vissza nem térhetnek a táborba.

Az országban több mint 4,7 millió gyerek szorul humanitárius segítségnyújtásra, sokszor a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz sem férnek hozzá. A szír gyermekek már így is túl sokat szenvedtek, és a legtöbbjük helyzete még mindig kilátástalan. A növekvő szegénység és az elszabadult élelmiszerárak miatt egyre több kiskorú kényszerül az iskola elhagyására, és vállal munkát, hogy pénzt szerezhessen a család megélhetésére. A Szíriában is egyre több helyen felbukkanó koronavírus pedig még nehezebbé teszi a családok helyzetét és azt, hogy a gyermekek alapvető oktatásban részesüljenek.

Az UNICEF fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy támogatást nyújtson a nehéz körülmények között élő, védtelen gyerekeknek. Az UNICEF kéri a magyar lakosságot, aki teheti, segítsen a menekültgyerekeknek a túlélésben.

2000 Ft meleg ruhákra, cipőkre és takarókra
A hideg télben a gyerekek téli ruházat, takarók és egy meleg otthon hiányában súlyos betegségekkel és azok szövődményeivel nézhetnek szembe.
4000 Ft alapvető higiéniás eszközökre és gyógyszerekre
A gyermekek egészséges fejlődéséhez és a betegségek megelőzéséhez kiemelkedően fontos, hogy minden családnál legyen szappan, legyen hozzáférésük tiszta ivóvízhez és a gyerekek megkapják a szükséges védőoltásokat.
6000 Ft sátorponyvákra és matracokra
Sátorponyvák és új matracok segítségével ismét biztonságot nyújthatunk a gyermekeknek és megvédhetjük őket a megbetegedéstől, amely a legyengült immunrendszerük miatt az életükbe kerülhet.

A segítségről részletesen itt olvashat.