Budapesten már működik a DIGI Mobil 5G első bázisállomása

Dragoș Spătaru, a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. vezérigazgatója az 5G premierje alkalmából elmondta, hogy a magyarországi 5G-hálózat létesítése előtt egy sor laboratóriumi próba után kapcsolták be a báziállomást.

Csak ezt követően kerülhetett sor a budapesti DIGI-központban telepített bázisállomás első, valós körülmények közötti tesztelésére. A DIGI rövid idő alatt igen nagy lépést tett meg, hiszen alig fél évvel ezelőtt lépett be a mobiltelefon- és mobilinternet-szolgáltatók versenypályájára – saját hálózattal. Spătaru hangoztatta: „Ez a lépés megerősíti ügyfeleink felé tett kötelezettségvállalásunkat, a mobil kommunikációban elérhető legújabb technológiájú hálózat kifejlesztését – szakembereinknek a vezetékes szolgáltatások területén szerzett és bizonyított szakértelmére alapozva”.

A DIGI a múlt években az optikai és a mobiltelefon-hálózat fejlesztésére fordított beruházásai révén a legfejlettebb technológiákat honosította meg az elektronikus hírközlésben, miáltal rövid időn belül az 5G-szabvány is megjelenhet a hálózatán.

Az első bázisállomása a saját 3400 MHz-es frekvenciasávban sugároz, a 20 MHz-es frekvenciatartományt használja, és az Ericssonal együtt építették ki. Attól a pillanattól kezdve minden olyan DIGI-ügyfél, aki 5G-kompatibilis mobiltelefon-készüléket használ, kipróbálhatja az új hálózati technológiát a cég központi székhelye közelében.

A következő hónapokban a DIGI más helyszíneken teszteli majd a technológiát és az eredményektől és a spektrum-elosztástól függően meghatározza a megvalósítás további részleteit.

Magyarország a második piac, ahol a DIGI megkezdte a saját 5G-hálózatának fejlesztését.

A szolgáltató júniusban rajtolt a Digi Mobil 5G Smart hálózat kiépítésével Romániában, és mobilállomásai élesben működnek Bukarestben, valamint az ország más városaiban. Az 5G-technológia romániai bevezetését három nagy beszállítóval – Ericsson, Nokia és Huawei – együttműködve kezdte meg.


Az új kínálat tartalmazza az 5G-s mobil távközlési szolgáltatásokat, amelyekhez bármelyik romániai Digi Mobil-előfizető további költségek nélkül hozzáférhet, valamint két kompatibilis készüléket: Xiaomi Mi Mix 3 5G és Huawei Mate 20x 5G (64 GB RAM és 128 GB RAM).

A magyarországi DIGI által 2019. május végén elindított mobilhang- és adatátviteli szolgáltatások a mobilkommunikáció legújabb fejlesztésein alapulnak, a 4G technológiát kínálják az új generációs telefonok számára. Ugyanakkor a hálózat a 2G-szabványt is használja, hogy a hangszolgáltatások esetében kompatibilis legyen a használatban lévő telefonokkal. A szolgáltatás magyarországi bevezetésével a DIGI ingyenesen kínál két 4G-funkcionalitást, amely szavatolja a hangszolgáltatás kiemelkedő minőségét – kompatibilis készülékek esetén: VoLTE (4G/LTE alapú hangátvitel) és VoWiFi (WiFi alapú hangátvitel). Ezek a szolgáltatások azokon a településeken hozzáférhetők, ahol megvan a kellő beltéri lefedettség. A lefedettségi térkép és azon települések listája, amelyeken már elérhető a szolgáltatás, megtekinthető a www.digi.hu portálon.

Az Infovilág ezekben az írásaiban foglalkozott a Digi legújabb aktivitásaival; tessék kattintani!