A halál oka: biztonság

Egy amerikai egyetem kutatása szerint a különféle IT-biztonsági incidensekre válaszként bevezetett óvintézkedések lassítják a betegellátást, ez pedig növeli a halálesetek számát.

Megnövekszik a szívbetegségek miatt elhunytak száma azokban a kórházakban, ahol adatvesztés, adatszivárgás, hackertámadás vagy zsarolóvírus-fertőzés történik. Az egészségügyi oktatásban neves amerikai felsőoktatási intézmény, a Vanderbilt Egyetem kutatói ezért megvizsgálták, hogy mely egészségügyi intézményeknél történt valamilyen adatbiztonsági incidens (a listán szereplő háromezer intézmény tizedénél, háromszáznál találtak ilyet), majd átböngészték a biztonsági eseménnyel érintett intézmények statisztikáit.

Az egyszerűség kedvéért két mutatót vettek figyelembe: a halálozási arányokat, illetve azt, hogy a szívinfarktus tüneteivel jelentkező páciensek mennyi idő alatt jutottak el az első EKG-vizsgálatig.

Az eredmények szerint az IT-biztonsági esemény (legyen az vírusfertőzés, hackertámadás vagy éppen adatvesztés) bekövetkezte után az intézményekben átlagosan 2,7 perccel megnőtt az az idő, amíg a kórházba beérkező betegek az első elektrokardiogrammhoz jutottak, ezzel egyidejűleg pedig a halálozási arány 0,23–0,36 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy tízezer szívinfarktusra vetítve 23–36-tal több beteg halt meg, mint annak előtte.

Ennek oka, hogy az incidens megismétlődésének elkerülése végett a kórházak szigorítottak biztonsági előírásaikon, és bevezették például a kétlépcsős azonosítást, vagy kikényszerítették az erősebb jelszavak használatát – miáltal percekkel lassult az életmentő ellátás.

A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák: céljuk inkább a kérdések felvetése, semmint a megválaszolásuk, és kutatásukkal annyit szeretnének elérni, hogy figyelmet kapjon az informatika és a betegellátás minőségének kapcsolata.

Nem mostani adat, de érdemes felidézni, hogy a WannaCry zsarolóvírus miatt a brit kórházakat 100 millió fontnyi kár érte, és 19 ezer előre bejegyzett esetet – közöttük műtéteket – kellett lemondaniuk.

A működést koordináló informatikai rendszerek gyorsasága, védettsége és minősége rendkívül fontos a minőségi betegellátás szempontjából, és egy egészen apró bonyolítás is messzemenő, halálos következményekkel járhat. (Forrás: KrebsOnSecurity)