„Büszkén vállaljuk korrupcióellenes tevékenységünket”

Ma szintet lépett a kormány és a kormányhoz közeli sajtó civilek elleni hadjárata. A miniszterelnök korábban 2000 Soros-zsoldosról beszélt, a Figyelő pedig most közzétette a listát, amelyen név szerint szerepelnek a kormány által ellenségnek titulált személyek, köztük mi is, a Transparency International Magyarország munkatársai – írja Facebook-bejegyzésében Martin József Péter, a TI civil szervezet ügyvezető igazgatója.

“A szervezet dolgozóiként továbbra is büszkén vállaljuk korrupcióellenes tevékenységünket, és visszautasítjuk a civilek elleni lejárató kampányt. Sokan kérdezik, hogy milyen érzés Soros-listázva lenni abban a lapban, amelynek egykoron a főszerkesztője voltam. A rövid válasz: ilyen társaságban lenni megtisztelő.

A hosszabb válasz, a jegyzőkönyv kedvéért: összesen tizenhárom évet dolgoztam a Figyelő szerkesztőségében, ebből hat évet főszerkesztőként. Bő egy éve Schmidt Mária megvette a Figyelőt és kormányzati szócsővé alakította. Most is szerepelek benne, de ezúttal listázottként, Soros György „embereként”. Csaknem öt éve a Transparency International magyarországi ügyvezetőjeként dolgozom, a munkámat a legjobb tudásom szerint végzem, soha senkinek a zsoldjában nem álltam és most sem állok. Azt mondom, amit gondolok. A TI a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványtól meghatározott és megpályázható projektekre tavaly a költségvetésének 13 százalékát kapta. A TI fő támogatója – mintegy 50 százalékban, projektalapon – az Európai Unió, amelynek egyik tagállama Magyarország. Soros Györggyel soha nem találkoztam, filantróp tevékenységét nagyra becsülöm, nézeteivel néha egyetértek, néha nem. A gazdaságról, politikáról alkotott véleményemet szakmai pályafutásom alatt mindig elmondtam/leírtam, és ez ezután sem fog változni.

Az egyre ellenségesebb közegben azonban minden eddiginél nagyobb szükségünk van a tevékenységünkkel szimpatizáló emberek segítségére…”