Búzából újra termésrekord ígérkezik

Az első negyedév végére az eddig növekvő gabonaárak stagnálásra és csökkenésbe váltottak. Egyre biztosabb, hogy az idén megint rekordtermés ígérkezik búzából és kukoricából is.

Mivel várhatóan a készletek is nőni fognak, mindez nem eredményezhet majd mást, mint vért, verejtéket és könnyeket, nagy versenyt a piacokért és valószínűleg csökkenő árakat. Pedig az aktuális kiinduló pont sem túl magas, a Magro Gabonaindex (MGX) értéke 8300 pont környékén jár.

A többlet a búza esetében Oroszországból, Ausztráliából és Észak-Amerikából, a kukoricánál az USA-ból és Dél-Amerikából jöhet majd. Különösen az orosz búza megjelenése érintheti majd érzékenyen a hazai termesztőket, bár a világpiaci hatások alól teljesen egyébként sem vonhatjuk ki magunkat, akármi is a gabona eredete.

A gabonafélék drágulásáról tudósítottak az év elején a világ vezető árutőzsdéi. Terménytől függően általában 3–5 százalékos emelkedéseket láthattunk. Ez az irányzat februárra véget ért, és a jegyzések stagnálni, sőt csökkenni kezdtek. A fordulat hátterében – elsősorban a búzánál – az áll, hogy az aratáshoz közeledtével válik egyre biztosabbá: az idén megint rendkívül sok terményt takarítanak majd be. Legutóbb az ausztrál és argentin terméssel kapcsolatos várakozások javultak számottevően. Nagy és később még nagyobb lesz a kínálati nyomás. Ezt kezdi már most beárazni a piac. Nem sok jóval, hanem inkább nagy versennyel kecsegtet mindez a hazai termelők számára.

Párizsban (Euronext) az idén 2,5 százalékos pluszban jár a kukorica, bár az utóbbi hetekre inkább a stabilitás volt jellemző, amit 172 euró környéki ár jellemez. Ezzel szemben a búza március elejéig drágult, onnan viszont a jegyzése erőteljesen lefelé vette az irányt és összességében 2 százalékkal olcsóbb, mint a múlt év végén.

Chicagóban (CME) az európainál jobban növekedtek az árak, de mind a kukorica-, mind a búzapiac csökkenő pályán mozog február közepe óta. A kukorica 143, a búza 156 USD fölött fejezte be az első negyedévet.

Itthon az idén többé-kevésbé korreláltak a prompt árak a külföldi árutőzsdék határidős jegyzéseivel. A dráguló fázist stagnálás követte, ám Magyarországon eddig elmaradt a visszaesés. Április elején 41-42 ezer forinton mozgott a kukorica tonnánkénti ára, 43-44 ezer forinton az étkezési és 42 ezer forinton a takarmánybúzáé. A Magro.hu fizikai piacán aktuálisan 42 300 Ft egy tonna kukorica ára.

A hazai búza jó állapotban van, a téli fagyok nem okoztak különösebb károkat. Ezzel együtt a mostani állapot alapján jó közepes termény várható, a kukoricát pedig még csak most kezdik majd vetni.