CopaBécs: tengerpart a belvárosban

Zöld, hűs, árnyas, ráadásul még gördeszkapark és ízletes fogások is vannak. Mindez tengerparti hangulattal fűszerezve – ez a CopaBeach (Copa Bécs!), ami most megújult köntösben nyitja meg kapuit. (A képen: Copa Beach © PID/Christian Fürthner)

A koronavírus-előírásoknak eleget téve, az idén nyáron is várja a kikapcsolódni vágyó bécsieket a belvárostól alig negyed órára található Duna-szigeten elterülő, homokos tengerpartot idéző CopaBeach (szójáték: CopaBécs). Az első büfék pünkösdtől állnak megújult ételkínálattal a vendégek rendelkezésére, de a strand már most is látogatható. A teljes terület öt hektár, a vízpartja ötszáz méter hosszan húzódik.

A strand ingyenesen, fogyasztási kötelezettség nélkül használható. Népszerű koncepció ez a vízparti szabadidős területek kialakításánál Bécsben, ezt az elvet és gyakorlatot alkalmazzák a Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén jelenleg épülő „úszó szigeteknél” is. A CopaBeachen az újonnan telepített, hatalmas fáknak köszönhetően ötödével megnőtt a zöldfelület és az árnyékos helyek száma. A belvárosi mediterrán hangulatról olajfák, leanderek és pálmák, a hűsölésről a Duna vizén kívül párazuhanyok gondoskodnak. A tavaly megkezdődött átépítéssel negyvenegyezer négyzetméteren újult meg a partszakasz. A metrókijárathoz közel helyet kapott a kezdőket és profikat egyaránt kiszolgáló gördeszkapálya, emellett mászópark is épült. Lehetőség van jógázni, vagy, ha valaki a vízisportokat kedveli, kenuk és állva evezős deszkák (SUP-ok) is bérelhetők.

Az ételválaszték is gazdag: a kis bódék között van venezuelai streetfood és palacsintázó is, és persze a bécsi konyha is képviselteti magát. A koktélok elmaradhatatlan részei a tengerparti hangulatnak, így természetesen ebből is bőséges a kínálat. Szabadban sokkal kevésbé terjed a fertőzés, ennek ellenére itt is meg kell tartani a koronavírus elleni hatósági előírásokat és a távolságot egymástól.

Erre persze táblák is figyelmeztetnek.