Nem tiltja be a kormány a műanyag zacskókat?

A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja, hogy a mai bejelentések értelmében a kormány továbbra is engedélyezné a vékony műanyag zacskók forgalmazását. Ha ígérete ellenére a kormány valóban felmentést ad a környezetre legkárosabb zacskók forgalmazására, azzal figyelmen kívül hagyja az emberek akaratát és a környezetvédelmi szempontokat. (Fotó: Járdány Bence / Greenpeace)

A Greenpeace megdöbbenve hallgatta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatását a mai kormányinfón, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a kormány visszalép a műanyag zacskók tervezett tilalmától. Bár maga a jogszabálytervezet még nem ismert, a miniszter közlése szerint a készülő szabályozás csak a 15 mikronnál vastagabb, egyszer használatos műanyagok tilalmára terjedne ki. Ez szembemegy a jogszabály céljával, a környezetvédelmi szempontokkal és a magyar lakosság akaratával. [1] 

Magyarországon a legtöbb a 15 mikronnál vékonyabb zacskóból fogy. Jelenleg a vékony falú műanyag zacskókat az üzletekben teljesen ingyen bocsátják a fogyasztók rendelkezésére, például a zöldség-gyümölcs vagy a pékáru részlegnél, hiszen igen alacsony termékdíj terheli őket. Általában a vékony falú zacskóból egyetlen használat után szemét lesz, az újra hasznosításukra pedig gyakorlatilag nem kerül sor. Ezek a zacskók jutnak ki leggyakrabban a környezetbe, mivel könnyen felkapja őket a szél a szemetesből vagy szemétszállításkor, a természetben pedig  hamar mikro-műanyagokká aprózódnak. [2]

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány – szembemenve saját ígéretével – visszalépne a műanyag zacskók tervezett tilalmától. Ezzel a döntéshozók cserben hagynák azt a mintegy negyedmillió embert is, aki aláírásával támogatta a Greenpeace petícióját [3], melyet az egyszer használatos műanyag zacskók betiltására indított a környezetvédő szervezet” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace a múlt héten egy levélküldő kampányt [4] indított, amellyel már több mint 7500 ember írt levelet a kormánynak, hogy mielőbb terjessze be az országgyűlés elé az egyszer használatos műanyagok tilalmát kimondó eredeti szabályozási javaslatot.

 [1] A Závecz-Research a Greenpeace megbízásából 2019. november 1–10. között készített közvélemény-kutatása alapján a magyar lakosság 83 százaléka támogatja, hogy Magyarországon is betiltsák az egyszer használatos műanyag zacskókat.

[2] A Greenpeace friss kutatásai bizonyítják, hogy a mikroműanyag-részecskék  kimutathatóak a Dunában és a budapesti csapvízben is.

[3] A Greenpeace petíciója az egyszer használatos műanyagok tilalmáról.

[4] greenpeace.hu/muanyagtorvenytmost