Covid–19: megbélyegzett kritika

(Pompéry Judit írja Berlinből) Az esztelen lózungokat hangoztató, szélsőjobboldali túlkapásokba torkoló és a Reichtstagot megtámadó múltkori agresszív kormányellenes tüntetés stigmatizálja a német kormány járványpolitikájával szembeni és a demokráciákban különben normális, legtim ellenvéleményt.

Az ismert politológus és publicista Ulrike Guérot (a bal oldali képen) véleménye szerint igenis lehetséges, mi több, szükséges is kritikusan figyelni a kormányt. A kétkedésnek jogos a járványhelyzetben is. Kezdetben nem tudtunk még annyit a Covid 19-ről, mint most, féléves tapasztalatok alapján. Ma már megállapítható, hogy a teljes körű „lock down” túlzott volt, bár el kell ismerni, hogy az akkori tudásszint ezt sugallta. Nyilvánvaló, hogy nem csak egy tudományos vélemény van és a virológusok – mint ahogyan más kutatási területek tudósai – különböző álláspotokat kéviselnek. Van mindig egy tudományos fősodor, amivel persze nem mindenki ért egyet.

Ezt a megkérdezett kormánytanácsadó szakember is bizonyította. A virológia mai tudása alapján ő ma vállalja a felelősséget, hogy 5 napra csökkentsék a karantént, mert időközben kiderült, hogy a koronafertőzött a betegség kitörését követő 5. nap után már nem fertőz. Egészségügyi szempontból eredményesnek volt mondható a német gyakorlat, bár a más utat járó Svédországra is végül hasonló statisztikák jellemzőek. Magyarán több út is vezethet Rómába.

Ugyanakkor az is látható, hogy a gazdaság rettentő károkat szenvedett, és még nem ismerjük az állami segélycsomagnak a népgazdaságra gyakorolt közép- és hosszú távú hatását. Mindenesetre egy második hullám esetén sem a gazdaság, sem a lakosság nem viselné el még egyszer a tavaszi megkötéseket és a velük járó gazdasági visszaesést.

Ennek tükrében Guérot hangsúlyozta, hogy rendszeresen felül kell vizsgálni az intézkedéseket, mert a tudomány rendszeresen felülírja önmagát: ami még nem is oly rég helyesnek bizonyult, az esetleg túlzott korlátozássá válik később. Pl. a 2001-i terrortámadás után hoztak egy sor megszorító intézkedést, amelyek azóta is érvényben vannak. Holott egy részük ma már felesleges, mégsem vetette föl azóta senki sem a felülvizsgálatuk szükségességét.

A járványtagadók és a szélsőjobboldal veszélyeztette tüntetések, megmozdulások mára megmérgezték a légkört és megakadályozzák a legitim vitát. Pedig a kritikának nemcsak helye van, hanem szükséges is, hisz’ ezálatal érvényesül a demokrácia. Következésképp a normálisan működő demokrácia eltűri, kibírja a kritikát. A jobb kommunkáció igényére utal az is, hogy a mai „Der Tagesspiegel” nagy teret szentel a vitának. Maszkviselés, korlátozások: pro és kontra – egy-egy teljes oldal véleményütköztetés.

Az írásunkhoz használt források: Der Tagesspiegel, Deutschlandfunk, Der Tagesspiegel.