Covid-parancs: munkahelyed az otthonod

Az év végére az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában (otthonról!) végzi a dolgát, és arányuk a közeli jövőben sem csökken érezhetően. Ez arra kényszeríti a cégeket, hogy legalább öt, némely ágazatokban akár tíz évvel is előre hozzák a digitális átalakítási terveiket. A vállalatoknak ehhez kell igazítanuk az IT-rendszereik védelmét is — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security partnere.

Ahogy az idén újra megnyíltak az irodák, az onnan dolgozó alkalmazottak valamivel több, mint a fele már hibrid rendszerben dolgozik, vagyis legalább heti egy munkanapot otthon.   

A távmunkások arányát tekintve — hiába van remény a járványhelyzet enyhülésére — jövő évre sem lát értékelhető változást a tanácsadócég, miután becslése szerint 2022-ben ez a mutató minimálisan, 31%-ra mérséklődik. Az országokat összehasonlítva az Egyesült Államok jár majd az élen, az amerikai munkaerő 53%-a home office-ban (tehát otthonról) dolgozik majd. Európában az Egyesült Királyságban a távmunkások aránya eléri az 52%-ot, Kínában és Indiában ez a mutató csupán 28–30% lesz. 

Az, hogy a home office-ban dolgozók aránya ilyen magas szinten marad, arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előbbre hozzák a digitális átalakítási terveiket. Alkalmazkodniuk kell a járvány utáni világhoz, újra kell gondolni a vállalati hálózatok és rendszerek védelmét. A védekezés a megelőzésre irányul. A lényege: a távmunkában dolgozók ne találkozhassanak olyan tartalommal, amelyre kattintva a cég teljes hálózata, sőt működése megbénulhat.

A következő egy évben két területen különösen nagyok a kihívások; a megkérdezettek csaknem fele az értékesítés (47%), mintegy 40 százaléka pedig a pénzügyi folyamatok miatt aggódik.

A cégek egy éven belül a digitális megoldásokkal tennének hatékonyabbá. Az értékesítést (40%), az online marketinget (30%) a belső kommunikációt (28%), az IT-t — beleértve a távkezelést, a folyamat-automatizálást — (26%), valamint a pénzügyet (26%) és a logisztikát (14%) is ilyen eszközökkel fejlesztenék.