Első gyógyszer a Covid19 ellen – az Európai Bizottság engedélyezte a forgalmazását

Az Európai Bizottság ma – feltételekhez kötve – engedélyezte a remdesivir nevű gyógyszer forgalomba hozatalát. Ez az első koronavírus-fertőzés elleni gyógyszer, melynek forgalmazása uniós szinten zöld utat kapott.

A Bizottság az engedélyt – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását követve és a tagállamok jóváhagyásával – gyorsított eljárással adta ki. A lakosság egészségének védelme kiemelten fontos cél a Bizottság számára, ezért a remdesivir esetében a szakértők rendkívül gyorsan értékelték ki a rendelkezésre álló adatokat.

Ez tette lehetővé, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre tekintettel a gyógyszer nagyon gyorsan – a szokásos 67 nap helyett mindössze egy héttel az EMA által kiadott ajánlást követően – megkapja a feltételes forgalomba hozatali engedélyt.

A tagállamoknak többet kell tenniük az egységes piac megfelelő működéséért

Az Európai Bizottság ma tette közzé az idei egységes piaci eredménytáblát, amely részletes képet ad az EU egységes piacára vonatkozó jogszabályok végrehajtásának 2019. évi helyzetéről. Az eredmények azt jelzik, hogy bár egyes területeken javulás tapasztalható, a tagállamoknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy az uniós egységes piac megfelelő működését biztosítsák. A koronavírus-válság idején megtapasztaltuk, hogy az egységes piac gördülékeny működése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az áruszállítmányok unió-szerte zavartalanul eljussanak a célországokba, és egyenesen nélkülözhetetlen az uniós gazdaság gyors újraindításához.
 
A 2020. évi eredménytábla azt jelzi, hogy 2019-ben a legtöbb tagállamban stabil volt a helyzet, de az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest az általános teljesítmény kismértékű visszaesése figyelhető meg. A tagállamok összesen 158 zöld (2018: 153), 107 sárga (2018: 137) és 59 piros (2018: 59) lapot kaptak. A lapok színe azt jelzi, hogy a tagállamok mely területeken teljesítettek kiválóan (zöld lap), átlagosan (sárga lap) vagy átlag alatti szinten (piros lap). Tavaly Lettország, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország és Szlovákia teljesített a legjobban; a legkisebb mértékű javulás Spanyol-, Olasz-, Franciaországban és Ausztriában volt megfigyelhető.
 
A Magyarországra vonatkozó adatok

Ezermillió euró tiszta technológiákra

Az Európai Bizottság ma közzétette az innovációs alap keretében meghirdetett első pályázati felhívást. Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében folytatott kibocsátásiegység-árverések bevételeiből finanszírozott innovációs alap az egyik legnagyobb olyan program a világon, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiák bemutatását szolgáló demonstrációs projekteket támogat. Az innovációs alap áttörést hozó technológiákat részesít majd finanszírozásban a megújuló energia, az energiaigényes iparágak, az energiatárolás, valamint a szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás területén. Az alap lendületet fog adni a gazdaság zöld helyreállításának azáltal, hogy helyi szinten tartós foglalkoztatást biztosító munkahelyeket teremt, segíti a klímasemlegesség megvalósítását, és megerősíti Európa technológiai vezető szerepét a világban.

A pályázatok benyújtásának határideje október 29. Pályázni lehet az EU finanszírozási és pályázati portálján, ahol további részletek olvashatók a teljes eljárásról.