Csak egy Földünk van: tízéves a GYSEV Cargo

Matricázott, tematikus mozdony elkészítésével ünnepli alapításának 10. évfordulóját a GYSEV Cargo Zrt. Az árufuvarozással foglalkozó társaság a környezetkímélő vasúti áruszállításra hívja fel a figyelmet a „NO PLANet B” elnevezésű Siemens Vectron mozdonnyal.

Éppen tíz éve, hogy a GYSEV Zrt. leányvállalataként megalakult a GYSEV CARGO Zrt. Az áruszállítással foglalkozó vasúttársaság vezetése úgy döntött: a jubileumról egy matricázott mozdonnyal. A „NO PLANet B” (mondanivalója: csak egy bolygónk van, a Föld, nincs másik, és nem létezik B-terv sem) szövegű grafikával azt a Siemens Vectron mozdonyt borították be, amelyet 2019-ben vásárolt a soproni székhelyű cargo vállalat.

A felirat arra hívja fel a figyelmet, hogy a vasúti áruszállítás sokkal környezetkímélőbb, mint a közúti árufuvarozás. A GYSEV CARGO alapvetően villamos mozdonyokkal végzi vontatási tevékenységét, ez pedig töredékére csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a közúti fuvarozással összehasonlítva.

A környezettudatos működésnek és gazdálkodásnak köszönhetően a GYSEV CARGO kiemelkedően jól szerepelt a hazai árufuvarozási cégek között a tavalyi energiahatékonysági kimutatásban. Ehhez nagyban járult hozzá a cég által használt villamos mozdonyok korszerű energia-felhasználása, az energia-visszatáplálás pedig az országos átlaghoz képest másfélszer magasabb a GYSEV CARGO-nál. Ennek, valamint a vasúti kocsiknál alkalmazott korszerű fékrendszernek köszönhetően a károsanyag-kibocsátás, illetve a zajterhelés is látványosan csökken.

A közútról a vasútra történő átterelés a társaság központjában, Sopronban működő logisztikai központnak, valamint konténerterminálnak köszönhető.