Csak kellően bonyolultan! – Az idén még kötelező a felírási igazolás

Az egészségügyért felelős miniszter rendelete értelmében az eReceptet felíró orvosoknak 2019. december 31-ig kötelező kiállítaniuk a „felírási igazolást”, és azt külön kérés nélkül is át kell adniuk a betegeknek.

A jogszabály-módosítás értelmében a gyógyszereket felíró orvosoknak a hagyományos, a recepthez hasonló, papír alapú felírási igazolást egészen 2019. december 31-ig külön kérés nélkül is ki kell állítaniuk és át kell adniuk a betegnek. A hosszabbítást az indokolja, hogy a gyógyszerészi észrevételek alapján sok beteg nem saját maga váltja ki a felírt készítményeket, hanem valakit megbíz ezzel – ehhez pedig jelenleg a papír alapú felírási igazolás szükséges. A hagyományos receptírás és a receptkiváltás módja nem változik.

A felírt készítményeket a papír alapú felírási igazolással veheti át a páciens vagy bárki az ő részére. Ha az ellátott saját maga részére szeretné a gyógyszereket kiváltani, akkor ezt eSzemélyivel, vagy a személyazonosító okmány és a TAJ-kártya együttes bemutatásával teheti.

Természetesen a meghosszabbított határidő (2019. december 31.) lejárta után is kiváltható lesz a gyógyszer más részére a kialakításra kerülő meghatalmazási rendszer, vagy a már jelenleg is elérhető módok valamelyikét alkalmazva.