Csak nyugi, ne hajszold magad, mert belehalsz!

Évente településnyi, 30-50 év közötti férfi veszíti életét infarktus vagy agyi katasztrófa következtében. Oka: elsősorban a helytelen életmód, a stressz és a dohányzás. A halál rendszeres szűréssel kivédhető lenne.

Hazánkban még mindig a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat, évente az elhunytak 40-45%-a ilyen betegség miatt veszíti életét. Évente átlagosan 5500-an halnak meg heveny szívizomelhalás (infarktus) miatt. Nagyon sok közöttük a 30–50 éves férfi. A középkorú férfiak közül 3-szor annyian halnak meg infarktusban vagy agyvérzésben, mint az ugyanilyen korú nők közül, számszerűsítve évente 3000-3200 fiatal férfi. Azoka részben az, hogy a nőket a menopauza előtt még védi a hormonális rendszer bizonyos mértékig, másrészt a fiatal férfiaknál bekövetkező infarktus sokkal súlyosabb kimenetelű lehet, mint idősebb korban. Az idősek nagyobb eséllyel élnek túl egy ilyen történést, mivel a szervezetük a koszorúér-betegség kialakulásának hosszú évei alatt „menekülőutakat” alakít ki az érrendszerükben, és segíti az infarktus túlélését. A fiataloknál viszont jóformán minden előjel nélkül érkezik a baj, és azonnal súlyossá válik.

Az okok hátterében a fiatal férfiak körében az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a stressz áll, illetve az sem elhanyagolandó szempont, hogy a nőknél nagyobb a hajlandóság az egészséges életmód követésére és gyakrabban fordulnak orvoshoz. A munkavállalók egy része mostanra az eddiginél nagyobb felelősséget érez önmaga, családja iránt, évente jelentkezik általános kivizsgálásra – divatos szóval: menedzserszűrésre – különösen akkor, ha a munkaadó fizeti. A nők jóval gyakrabban járnak szűrésekre és általában is figyelnek az életmódjukra, egészségi állapotukra.

A „menedzserszűrés” nem csak vezető beosztásúaknak ajánlott; célszerű, ajánlott az irodai munkát végzőknek az egész szervezet alapos és sokoldalú vizsgálata. A covid-járvány okozta életmódbeli változások is sürgetik, továbbá az otthon végzett munka, a megváltozott körülmények.

Az irodai munkát végzőket, vezető beosztásúakat gyakran éri az egészséget súlyosan károsító stressz, szív- és érrendszeri betegségek, alvászavar, szemészeti panaszok okozója, jóformán mindig együtt jár az emésztőrendszer működésének romlásával, mozgásszervi problémákkal.

Az irodai életmód nemcsak a stressz kialakulása miatt veszélyes; az oktalanul túlhajszolt életmód következtében rendszertelen a táplálkozás, a dohányzással párosuló mozgásszegény életmód, a sok ülés már fiatalon súlyosan károsítja az emberi szervezetet.