Az Alzheimer-kórban szenvedőknek is használhat egy új készítmény

Eredetileg Down-szindrómások számára fejlesztették ki azt a zöldtea-kivonatot tartalmazó készítményt, amelyik az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is segíthet. A kakaóitalba kevert táplálék-kiegészítő a memória-funkció fenntartását támogatja.

Tizenhat éven felüli Down-szindrómások bevonásával végeztek klinikai kutatásokat egy spanyol kutatócsoport szakemberei. A kutatások bizonyították, hogy a készítmény (FontUp) a zöldtea-kivonatban található epigallocatechin gallate (EGCg) -tartalmának köszönhetően lassítja az egyik (DYRKA1) génszakasz működését. Ez a génszakasz a 21-es kromoszómán található, amely kromoszómából a Down-szindrómásoknak kettő helyett három van (ez okozza a Down-szindróma néven ismert tünetegyüttest). Azzal, hogy a FontUp gátolja a DYRKA1 génszakasz működését, javítja a koncentrációs képességet, a vizuális memóriát és különféle praktikus feladatok elsajátítását.

„Még folynak a kutatások, hogy az EGCg mely tünet-együttesek esetén segíthet, de arra már vannak jelek, hogy az Alzheimer-kór esetén is használható, mert az Alzheimer okozta értelmi hanyatlásban ugyanúgy szerepet játszik a 21-es kromoszómán található DYRKA1 génszakasz, mint a Down-szindrómásoknál” – mondta el tudósítónknak dr. Tóth Ágnes orvos, egy Down-szindrómás kislány édesanyja.

A Down Egyesület elnöke, Kisari Károly most 17 éves lánya, Eszter fél éve kezdte el a táplálékkiegészítő szedését. „Gyermekünket néhány éve középsúlyos fokú értelmi fogyatékosnak minősítette a szakértői bizottság. Fél évi készítmény-használat után magasabb IQ-t mértek nála, a minősítése enyhe fokúra változott. Tudjuk, hogy a Down-szindrómásoknál az életkorral csökken az IQ, és mi haladásnak tartjuk, hogy nála ez nem következett be, sőt, a folyamat meg is fordult. A lányunk beszédesebb, javult a memóriája, így több a sikerélménye, ami további teljesítményekre ösztönzi. Ez még olyan területekre is kihat, mint az úszás, ahol nem az értelmi teljesítmény az elsődleges, de szükség van az aktív, motivált részvételre” – mondta el az apa.

A készítményt bemutatták a Budapesten most tanácskozott Healthy DS nemzetközi kezdeményezés záró eseményén. A Healthy DS olyan oktatóprogram, amely a Down-szindrómával születettek elhízásának visszaszorítását támogatja. A programban részt vevő országok képviselői félévente üléseznek, a napokban éppen Budapesten tartottak megbeszéléseket. A program Down-szindrómás felnőttek számára készült program célja a felkészítés az egészséges életmódra és az ezzel kapcsolatos döntéshozatalra; várható eredménye egy papír alapú és egy interaktív elektronikus egészségprogram létrehozása lesz.

A FontUp készítményt Spanyolországban fejlesztették ki és ott gyártják. A magyarországi forgalmazója a Down Egyesület egyik vállalkozása. Ekként az értékesítésből származó haszon teljes mértékben a Down Egyesület céljait, a Down-szindrómásokért és családjaikért végzett munkát támogatja.