Egy modern zseni élete – film László Ervinről

Dokumentumfilmet forgatott a PBS, az amerikai közszolgálati televízió a magyar származású László Ervin professzor életéről és munkásságáról. A tudós, korunk világhírű és igen elismert filozófus-gondolkodója a tudatosságról szóló paradigmaváltó elméleteivel olyan hírességeket tudhat követőinek, mint a filmben is szereplő Sharon Stone filmszínésznő.

A Public Broadcasting Service (PBS) az Egyesült Államok legelterjedtebb közszolgálati televíziós csatornája nemrég egyórás dokumentumfilmet szentelt László Ervin életművét megismertetendő és nézeteit népszerűsítendő. A film készítői célul tűzték ki, hogy tovább szélesítik a Nobel-békedíjra kétszer is jelölt magyar gondolkodó ismertségét, hiszen tudományos és humanitárius munkássága is kiemelkedő a korban.

A PBS úgy találta, hogy a külföldön élő magyar professzor életének bemutatásakor mindannyian betekinthetünk egy modern zseni elméjének működésébe, és ezáltal megérthetjük és azonosulhatunk az egész világot egységbe foglaló azzal a szemlélettel, amely jó ideje már nemcsak László Ervin sajátja: a tudós a Budapest Klub alapítójaként, és több mint 90 kötet szerzőjeként manapság sok ezer követőt tudhat maga mögött.

László Ervin gondolkodásának alaptézise, hogy mindannyian egyek vagyunk a világban, és így hatással vagyunk a világ történéseinek alakulására. Ezen a szellemi bölcseleten alapuló világszemlélet a glóbusz minden táján egyre inkább megnyilvánul, és követőkre talál.

Ékes példa erre a Budapest Klub egész világot behálózó szervezete is, amelynek tagjai egy magyar gondolkodó elméletei alapján próbálják tudományos, humanitárius és művészeti tevékenységükkel jobb hellyé tenni az egész világot.

Szívesen álltam a PBS megkeresésére a kamerák elé, mert ez a film talán olyanokhoz is eljut majd, akik eddig nem tudtak kapcsolódni az új tudatosság világszerte létező mozgalmaihoz. Ha mások látják, hogy az életem egyszerűen jó, abból talán ők is erőt meríthetnek ahhoz, hogy bátran vállalják nézeteiket és valósítsák meg álmaikat, úgy ahogy életem során én magam is tettem. Minél többen ismerik fel valódi önmagukat, annál többen tudnak tenni a világ javáért” – mondta el a film kapcsán dr. László Ervin.

A dokumentumfilm premierje a chicagói Peggy Notebaer Természeti Múzeumban lesz április utolsó napján. A film beharangozója itt megtekinthető.

 

A ma Olaszországban élő prof. dr. László Ervin zongoraművészként, filozófusként és jövőkutatóként egyaránt nagy elismertségnek örvend világszerte. 1932-ben született Budapesten. Pályáját zongorista csodagyerekként kezdte. 15 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, és megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve, mintegy 20 éven át Európa- és Amerika szerte a világ egyik élen járó zongoraművészeként koncertezett. 1966-tól kezdődően pályát módosít, és a tudománynak szenteli életét: filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő, és kutatott az Egyesült Államok (Yale, New York, Princeton stb), valamint Európa és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője. A Római Klub tagja, 1984-ben költözik Olaszországba. 1993 óta a Budapest Klub Alapítvány alapító elnöke. Több mint ötven könyv szerzője vagy társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. További harminc kötetet szerkesztett, köztük egy négykötetes enciklopédiát. Cikkek és tudományos közlemények százai tartoznak tudományos munkásságához. Írásait rendszerelméleti-, interdiszciplináris-, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzik. László Ervin a párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon) és a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja címet is megkapta. Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004-ben és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték.

A Budapest Klub, olyan kreatív emberek informális szövetsége, akik a tudomány, a művészet, és a spirituális kultúra legkülönbözőbb területeit képviselik. A Budapest Klub elkötelezett egy javaslat mellett, amely szerint csak sajátmagunk megváltoztatásával változtathatjuk meg a világot – és ahhoz, hogy magunkat megváltoztassuk szükséges egyfajta rálátás és felfogás, amely szerint az új paradigma a tudományban, a művészetben és a spiritualitásban biztosítja ezt a legjobban. A szervezet tagjai és tiszteletbeli tagjai többek között Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Peter Russell, Mihail Gorbacsov, Milos Forman, Sharon Stone, Liv Ullmann, Karan Singh, Barbara Marx Hubbard, Deepak Chopra, Csíkszentmihályi Mihály, Jane Goodall, Ken-Ichiro Kobayashi, Peter Gabriel, és Sri Sri Ravi Shankar.