Csaknem a felére csökkent a cégalapítás

Áprilisban csupán 1442 céget alapítottak, ami 42 százalékos visszaesés a márciusi adatokhoz képest.

A koronavírus-járvány hatása egyre erősebben érvényesül a gazdaságban. Az áprilisban közzétett új vállalkozások száma 42 százalékkal kisebb a márciusi értéknél, és negyvennel kevesebb a 2019-i havi átlagnál, jó harmadával alacsonyabb az előző év azonos időszaki tényeknél.

A visszaesésnek elméletben lehetnének technikai okai is, hiszen a közzétételek is lassulhatnak a távolságtartó intézkedések eredményeképpen. A cégalapítások egységesen csökkentek mindegyik régióban.

A visszaesés ugyanakkor arra is utalhat, hogy a vállalkozók csak kivárnak, tehát szó sincs a cégalapítások végleges megszakításáról. Emellett a távolságtartási intézkedések nem feltétlen a cégalapítástól tántorítják el a vállalkozókat, sokan a cégalapítással kapcsolatos teendőket nem bonyolítják le, amíg nem muszáj. Ügyvédek, pénzintézetek felkeresése mind-mind olyan teendő lehet, amelyet a korlátozó intézkedések miatt többször is meggondol az ember.

A cégalapítások mellett a cégtörlések száma továbbra is igen magas: áprilisban 2892-t közöltek, 2,7 százalékkal többet, mint márciusban, továbbá 11,6 százalékkal több, mint esztendővel azelőtt.

A megszüntetésre irányuló eljárások nem hoztak különösebb meglepetést még áprilisban sem. Egy hónap alatt 847 végelszámolást indítottak a vállalkozók, az adat nem számít ugyan kiemelkedőnek, de a szezonalitást is figyelembe véve: évközi értéknek viszonylag magas. Ezernyolcszáznál több kényszertörlést is jegyeztek, jó hatvan százalékkal többet, mint egy hónappal előtte.

A felszámolási eljárások száma 294 volt a hónapban, ami kiemelkedően alacsony értéknek számít; az oka a vállalkozások közötti (ideiglenesen) elnézőbb üzleti magatartás. Hosszú távon aligha fog ilyen alacsonyan maradni ez az érték, ha a gazdasági válság elhúzódik.

Az elrendelt végrehajtások aránya történelmi mélységben van: 2020 áprilisában 538 vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami mindössze tizede a korábban megszokott havi értéknek. Ebben nagy szerepe van a kormányzat által bejelentett enyhítő intézkedéseknek, az elnézőbb NAV-gyakorlatnak.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisi értéke átlagosan 7–8 százalék. Az Opten CFI Tolna, Győr-Moson-Sopron, Vas és Csongrád megyében érte el a legjobb értékeket; a legmagasabb fluktuációt Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Nógrád megye produkálta.