Csaknem egymilliárd utas a bécsi tömegközlekedési eszközökön

Tavaly összesen 965,9 millió utast szállítottak a bécsi buszok, villamosok és metrók, az éves bérlettel rendelkezők száma pedig egy év alatt 40 ezerrel nőtt. Vagyis már 822 ezren használják napi 1 euróért az osztrák főváros tömegközlekedési eszközeit. (Nyitó képünkön: A Wiener Linien két önvezető e-busza © Wiener Linien / Manfred Helmer)

Fantasztikus évet zárt 2018-ban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien: öt év óta emelkedik az utasok száma, miközben tovább nőtt az éves bérlet népszerűsége is. Ez azt jelenti, hogy a bécsi buszokon, villamosokon és metrókon naponta átlagosan 2,6 millió ember utazott, ami éves szinten 965,9 millió utas. Nőtt az éves bérlettel rendelkezők száma is. Az előző évhez képest 40 ezerrel több bécsinek, összesen 822 ezer embernek volt éves bérlete, amivel napi 1 euróért használhatják az osztrák szövetségi főváros valamennyi tömegközlekedési eszközét. Nem változott viszont a buszt, villamost, metrót választók  aránya – ez 2018-ban továbbra is 38% volt a többi közlekedési eszközhöz képest.

Így közlekednek a bécsiek.

Ulli Sima, a város tömegközlekedésért felelős városi tanácsnoka tudósítónknak elmondta: a kedvező eredmények ellenére az idén sem ülnek a babérjaikon a városháza szakemberei: Bécs 435 millió eurót fordít a tömegközlekedés fejlesztésére. A többi között korszerűsítik az autóbusz- és villamosflottát, a  metróállomásokat, és síneket újítanak fel és tovább építik az U2xU5-ös metrót. Klimatizálják az U6-os metró szerelvényeit és a meglévő 13 ezer mellé további 600 biztonsági kamerát szerelnek fel a járművekbe és az állomásokon.

Ezen a tavaszon történelmi pillanathoz érkezik a Wiener Linien: forgalomba áll a két önvezető e-busza, hogy Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben menetrend szerint szállítson utasokat.