Felmentették a MÁV-Start vezérét

Az iho.hu, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó online közlekedési, logisztikai hírportálja írja: Hamarosan többet is megtudunk, de addig is: felmentették tisztéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatóját. Csépke az első nyilvános kritikát a MÁV Zrt. augusztusában kinevezett elnök-vezérigazgatójától Homolya Róberttől kapta, bár a hivatkozott interjúban – másfél hónapja – még nem volt szó a Start-főnök menesztéséről.

Csépke András a Budapest–Esztergom vasútvonal átadóján (fotó: Vörös Attila)Csépke András a Budapest–Esztergom vasútvonal átadóján (fotó: Vörös Attila)

A MÁV-Startot 2015. augusztus elseje óta irányító Csépkét az elmúlt időszakban számos támadás érte a 2011-től (!) húzódó IC+-projekt teljes csődje, illetve a vasúti személyszállítás kiáltó hiányosságai miatt. Úgy tűnik föl, mostanra telt be a pohár – az új vezér kilétéről egyelőre nincs információnk. (Frissítés 16,33: Február 20-tól – jelenlegi tisztsége mellett – Kerékgyártó József, a MÁV FKG Kft. ügyvezetője tölti be a személyszállító vasúttársaság vezérigazgató pozícióját.)

A személyszállításra alapított, de később a MÁV-Trakciót is magába olvasztó MÁV-Start első vezérigazgatója 2007 júliusától 2008. februárig Mosóczi László volt, őt másfél évig Kozák Tamás követte, akinek utódja egy bő évre Monszpart Zsolt lett. 2011 novemberétől fél évig Kővári Zsolt vezette a céget, az ő utódja Ungvári Csaba lett, aki két és fél évig regnált a vasúttársaság élén. 2014 októberétől Zaránd György volt a MÁV-Start vezérigazgatója, aki tíz hónapig viselhette ezt a címet. Így Csépke András eddig a leghosszabb ideig a vezérigazgatói széket birtokló személy a MÁV-Start élén.