Az eddiginél kisebb és zöldebb lesz a bécsi Christkindlmarkt

A tavalyinál kevesebb stand, energiatakarékosság, bioételek és -italok – ezekkel az újításokkal várja az idén a látogatókat Bécs híres karácsonyi vására, a Christkindlmarkt. Az eddiginél több hely lesz a nézelődésre, emellett a szervezők kialakítanak egy gyerekbarát részt is.

November harmadik szombatján, azaz 19-én nyílik a magyarok körében is népszerű bécsi karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt, amit jó három év fél évtized óta a bécsi városháza előtti téren, a Rathausplatzon rendeznek meg. Mivel a látogatók számára is egyre fontosabb a fenntarthatóság és az energiatakarékosság, e szempontok alapján újították meg Európa egyik legismertebb karácsonyi vásárát.

A Christkindlmarkt egyik újdonsága, hogy az idén harmadával kevesebb standot állítanak fel, így több hely marad a nézelődésre, és a zsúfoltság is elkerülhető. A felszabaduló helyeken fedett pihenőrészeket alakítanak ki, ahol a látogatók nyugodt körülmények között fogyaszthatják el a standoknál vásárolt puncsot, sült kolbászt vagy gesztenyét.

A karcsúsítás után megmaradó száz stand kínálata feltehetően kielégíti a karácsonyi vásár minden rajongójának az igényét, aki így már kényelmesen válogathat-keresgélhet a karácsonyi díszek, ajándékok, textíliák, ékszerek, játékok és kézműves termékek kínálatából.

Természetesen a kulináris kínálat sem marad el az előző évekétől: forralt bor, sokféle puncskreáció, sült gesztenye, sült krumpli és -kolbász, kandírozott mandula és mézeskalács-szívek csábítják majd (el) a látogatókat. Az idén először már többször használatos tányérokon és poharakban adják ki az enni-innivalót, de a puncsos bögrék – akárcsak eddig – emlékként haza vihetők.

Szintén újdonság, hogy a gasztronómiai standok vagy teljeskörű bio-minősítéssel rendelkeznek, vagy legalább a kínálatuk legalább harmada biológiai gazdálkodásból származik. Ráadásul a mezőgazdasági termékek származási helyét is igazolniuk kell. Ezzel biztosítják, hogy a vásáron eladott utolsó szem krumpli is helyi termelőtől származzék.

A szervezők az eddigieknél is nagyobb figyelmet szenteknek a családoknak. A Christkindlmarkt egyik látványossága mostani a vásár számára készített, kézzel festett klasszikus körhinta, közelében a gyerekek igényeire szabott árusítóhellyel, ahol például kis bögrékben is árulnak majd gyerekpuncsot meg forró csokoládét.

A standoktól távolabb lesz majd a gyerekkunyhó, ahol a kicsik délutánonként és hétvégenként ajándékot készíthetnek, mézeskalácsot süthetnek vagy kívánságlistát írhatnak a Jézuskának. A felnőtt kísérők ez idő alatt egy közeli beltéri kávézóban gyűjthetnek erőt az újabb nézelődéshez.

Az energiatakarékosság jegyében az idén csak LED-fényfüzéreket használnak a vásár és az azt körülvevő mesevilág kivilágításához, és a díszkivilágítást is megkurtítják egy órával, továbbá negyven fenyőfával kevesebbet fognak feldíszíteni. A vásár rajongóinak azonban így sem kell aggódniuk, az idén is lesz szívekkel feldíszített fa, rénszarvasszán, óriáskerék, fagyöngypavilon és korcsolyapálya.

A bécsi városháza előtti mesevilág, a Christkindlmarkt december 26-ig tart nyitva. A szervezők arra számítanak, hogy a látogatók száma újra eléri a pandémia előtti szintet. Három éve a bécsi karácsonyi vásároknak összesen mintegy 4,6 millió osztrák és külföldi látogatója volt, bevételük pedig elérte a 100 millió eurót.