Tiltakozunk az erőszakra buzdító gyűlöletbeszéd ellen – az Újságíró-szövetség állásfoglalása

A gyűlölet gyűlöletet szít, mérgezi a társadalmat, erőszakos cselekmények kiváltására alkalmas. Ha valaki viszont kifejezetten erre buzdít – egy újságíró felakasztásáról vízionál –, azonnal cselekedni kell. (A nyitó kép forrása: https://www.wegweiser-duales-studium.de)

Történt pedig, hogy a Mi Hazánk néhány tagja Erdély több városában turnézott, a sepsiszentgyörgyi fórumról tudósított a Transtelex. A helyi unitárius egyház gyülekezeti termében Bartha Barna, a párt nemzetpolitikai kabinetvezetője a következőket mondta: „…Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.” (Parászka a romániai közszolgálati média, azon belül a Marosvárhelyi Rádió munkatársa. Idézet a 444.hu-ról)

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége mindennemű uszítást, gyűlöletbeszédet tűrhetetlennek tart. Rendkívüli figyelemmel várja annak a vizsgálatnak az eredményét, amit a párt bejelentett az ügy kirobbanása óta. Elvárjuk, hogy határolódjanak el az ilyen, erőszakra buzdító kampányoktól. Ugyanezt várjuk a kormánytól, s minden olyan szakmai testülettől, amelynek fontos a társadalmi béke, az ember fizikai és lelki védelme, mindennemű erőszak elutasítása.

Az eset nem előzmény nélküli: tavaly októberben fenyegető üzenetet kapott a Nyugat.hu portál szerkesztősége. A feladó azzal fenyegette a lap munkatársait, hogy hazafelé tartva hátulról, egy tompa tárggyal le lesznek ütve, majd előkerül a kés. (media1.hu) A névtelen feljelentőt a rendőrség megtalálta, az ügyészség eljárt, s mivel büntetlen előéletű zaklatóról volt szó, feltételesen, egy év időtartamra felfüggesztette az eljárást.

Válság van. Ilyen időkben megszokott politikai játszma a gyűlöletkártya kijátszása, a bűnbak kijelölése. A nyilvánosság munkatársai a növekvő társadalmi feszültségekről, az anyagi gondokról, a szociális krízisekről tudósítanak. A rossz hírek vivője az uszítások hatására könnyen célponttá válhat. Ez veszélyes!

Ne várjuk meg, hogy a szóbeli erőszakot fizikai tettlegesség kövesse! Felszólítjuk a hatóságokat, hogy saját hatáskörükben indítsanak eljárást, gyűlölet-bűncselekmény gyanújával. A kormány egyaránt felel a válság és a válságot kísérő jelenségek kezeléséért. A fenyegető megnyilvánulások visszaszorításában a hatóságoknak cselekvőképességet kell mutatniuk!