Önügyintézés gyorsan, mesterséges intelligenciával a kormányablakokban

Mesterséges intelligenciával támogatott, érintőképernyős önkiszolgáló pontokon is lehet már ügyet intézni a kormányablakokban. A MIA- (mesterségesntelligencia-asszisztens)-pontokon elhelyezett eszközöket bárki kipróbálhatja, országszerte mintegy 200 helyszínen. A fejlesztés 2600 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. (A nyitó képen: kormányhivatal a győri vasútállomáson.)

A kormányablakokban kialakított MIA-pontok érintőképernyős eszközein könnyen, gyorsan, ügyintézői beavatkozás és sorban állás nélkül intézhető elektronikus módon egy sor ügy. Különlegesség, hogy az eszközökön a magyarorszag.hu központi e-ügyintézési portálon megszokott ügytípusok egy részével már most találkozhatunk: például vezetői engedély és személyi igazolvány pótlása, gépjárműügyek, anyakönyvi kivonat és erkölcsi bizonyítvány igénylése.

A MIA-eszközök használata hamarosan olyan mindennapivá válhat a lakosság számára, mint egy bankautomata kezelése. Mindemellett, a folyamatosan bővülő ügyköröknek köszönhetően, az eszközök nagy terhet vehetnek le az ügyintézők válláról, ezáltal növelik a közigazgatás hatékonyságát. Sőt, a mesterségesintelligencia-asszisztensekkel máris csaknem kétszáz helyszínen találkozhatunk országszerte.

Az önkiszolgáló terminálok minden olyan technológiai kiegészítővel rendelkeznek, ami a gyors és egyszerű ügyintézéshez szükséges: a többi között beépített kamerával, mikrofonnal, ujjnyomat- és okmányolvasóval, hangszóróval, nyomtatóval, bankkártya-terminállal. Az aláírópad ugyancsak az ügyét intéző személy kényelmét szolgálja.

A mesterségesintelligencia-asszisztensek lépésről lépésre vezetik végig a használót az ügyintézés menetén, emellett az ő azonosítása is ekként történik. Ráadásul ez az egyik legbiztonságosabb azonosítási forma, hiszen az arcképazonosító szoftverek rendkívül pontos, nagy megbízhatóságú analitikára képesek, így az emberi szem által nem észlelhető eltéréseket is kiszűrik.

A fejlesztés forrása az a 2600 millió forint, amit az Európai Szociális Alap és a hazai központi költségvetés finanszíroz. Bővebb információ, valamint a helyszínek listája a magyarorszag.hu oldalon érhető el.