Kertészkednek, méheket tartanak a bécsi „óriás vízforraló” tetején

Óriás vízforraló – így becézik Bécsben a spittelaui szemétégető területén kialakított új hőerőművet, ami az áramhálózat megerősítésében, a feleslegesen termelt energia hasznosításában és a környék távfűtésében is fontos szerepet tölt majd be. Látványában is illik a fölé magasodó, Hundertwasser-stílusú szemétégetőhöz, aminek a tetején kialakított kertben pihenhetnek és kertészkedhetnek a bécsi energiavállalat dolgozói. (A nyitó képhez: az erőmű tetőkertje a dolgozók pihenőhelye, ahol lehet kertészkedni, grillezni, sőt méheket is tartanak. Wien Energie / Christian Hofer)

A 2017-ben létesített leopoldaui hőerőmű párjaként immár Spittelauban is szolgálatba állt egy új létesítmény, az „óriás vízforraló”. Az áram- és távhőhálózatot összekötő erőmű fő feladata, hogy a szélerőművek által termelt energiatöbbletet hasznosítsa, vagyis azt az energiát, amire éppen nincs szüksége az elektromos hálózatnak, és emiatt egyébként elvesznék. Erős szél esetén pár perc alatt üzembe helyezik a „vízforralót”, ami fogadja a fölösleges energiát és már forralja is a vizet – akár 155 Celsius-fokra, hogy a környék távhőellátását segítse vele. Mivel az új erőmű működése tisztán megújuló energián alapszik, ahhoz is hozzájárul, hogy Bécs fokozatosan függetlenné válhasson a földgáztól.

Az erőművek gondoskodnak az elektromos hálózat folyamatos üzemeléséről minden olyan esetben, amikor az nem jut az energiaigényének megfelelő mennyiségű áramhoz. Ha túl kevés energia termelődik, akkor bekapcsolják a rendszerbe a simmeringi erőművet, amit az áramkimaradások kivédésére hoztak létre. Ha pedig túlkínálat van áramból, akkor lép közbe a leopoldaui és a spittelaui „vízforraló”, hogy a felesleget hasznosuljon. Leopoldau egyébként az üzembe helyezése óta már 38 000 megawattóra hőt állított elő a „felesleges” villanyáram felhasználásával. Ennek alapján valószínű, hogy az a csaknem ötmillió eurós befektetés, amibe a spittelaui erőmű került a Wien Energie-nek, szintén meg fog térülni.

A Hundertwasser (—> Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser osztrák építész, festő és filozófus. A „sto” szláv nyelveken azt jelenti: „száz”, ezt németesítette művésznevében a „hundert” szóval, ekként a Hundertwasser jelentése „száz víz”. Építészete az organikus építészethez tartozik) stílusában kialakított erőmű tetején hangulatos pihenőhelyet hoztak létre az energiavállalat dolgozói számára.

Az ökobetonnal fedett teraszon magaságyásokat alakítottak ki, ahol zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényeket lehet termeszteni. Sőt, a biodiverzitás jegyében a spittelaui erőmű saját méhkassal is büszkélkedhet.