Csákvár színházzal, közösségi térrel gazdagodott

Állami pénzből 682 millió forintot kapott Csákvár a Floriana Könyvtár és Közösségi Tér létrehozására; a város önkormányzata 28 millióval járult hozzá a beruházáshoz.

Régóta áhított kulturális központ jött létre az intézmény megépítésével. Kortól függetlenül mindenki megtalálhatja benne azt, ami kikapcsolódást nyújthat számára a hétköznapokon: fiatalos klubhelyiségtől a könyvtáron át a legmodernebb technikával felszerelt színházteremig minden elérhetővé vált egy helyen.

A Fejér megyei város központjában megvalósult közösségi épület nem csupán Csákvár lakosságát, hanem a Dél-Vértes térségében élők igényes kulturális kikapcsolódását és feltöltődését is szolgálja. A város önkormányzata már a működés első évében teljes színházi évadot kínál; szeptembertől jövő júniusig 12 művet mutatnak be, egyet, Lehár Ferenc Cigányszerelem című nagyoperettjét premierként. A gazdag kínálatból néhány cím: „Hoztam valamit a hegyekből” (Tóth Auguszta monodrámája Mezei Mária életéből), „Süsü, a sárkány kalandjai”, „Utazás” drámai musical az 56-os forradalomról, „Földre száll a hóember”, interaktív Mikulás műsor, „Szájon lőtt tigris” (Rejtő Jenő), „A gyertyák csonkig égnek” színjáték (Márai Sándor).

Az újonnan létrejött Rátonyi Róbert Színházzal kötött együttműködés részeként láthatja közönség a 2020/2021. évad nyitóelőadását és a fergetegesnek ígérkező premiert, Lehár Ferenc Cigányszerelem című nagyoperettjét.

Röviden a Teremi Trixi (Bársony Rózsi Emlékgyűrű-díjas, Kálmán Imre-díjas) művésznő vezette színházi társulatról:  2017-ben Nívót Produkció néven alakult, számos hazai zenés kulturális eseményt, fesztivált, előadást hozott létre nagynevű magyar művészekkel koprodukcióban. Elsősorban, de nem kizárólag zenés műfajokban remekel, az operett a társulat legerősebb műfaja. Teremi Trixiék is vallják, a zenés műfaj legendás színészóriása, Rátonyi Róbert mindent tudott a színpadról és a színházról. Tánc- és énektudása, kiváló karakterformáló képessége megannyi emblematikus szerep megformálására predesztinálta, játéka ugyanakkor friss, újszerű, modern és jövőbe mutató volt.

A csákvári együttes tervei között szerepel a Rátonyi Róbert-emlékdíj alapítása; évente adományozza majd a társulat a zenés műfaj egy-egy fiatal tehetségének.