Csináltak egy ál-Népszabadságot

Kinyomtattak és terjesztettek egy egykori Népszabadságra erősen hasonlító, a bezárt lap nevét, logóját, apró grafikai elemeit is felhasználó újságot. Nekünk nincs. Nem találtunk a piacon sem, ezért a HVG hírét ismertetjük. Ők kaptak egy példányt. (A képen: a Népszabadság utolsó példányának címlapja.)

A fejléc szerint: “szamizdat példány, baloldaliaknak ingyenes”, amely november 13-án, tehát pontosan egy hónappal az önkormányzati választás után jelenik meg.
A láthatóan nagy munkával elkészített, érzékelhetően gondosan szerkesztett „újságban” van Bojár Gábor-portré, óda a 31 éve megalakult SZDSZ-hez, önfeledt Botka-gyalázás (Nem Botka lépett ki az MSZP-ből, hanem az MSZP Botkából), és például útmutató az elbukott fideszes városvezetők elleni bosszúhoz.

Kiderül, hogy „Össze kell fogni a Jobbikkal”, hogy a Magyarországról kiinduló nacionalista kór megfertőzte az egész világot, a hátlapon pedig mintegy záró üzenetként Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Soproni Tamás látható egy plakáton, fölöttük a szabaddemokraták egykori jelmondata (Tudjuk. Merjük. Tesszük.) a madarakkal, alatta pedig egy felhívás: Írjuk újra a múltat.
Inkább provokáció ez, mint bármi más – írja a HVG.  És nem is olcsó: a befektetett munkán túl (néhány gyakorlott szerkesztő, korrektor, tervezőszerkesztő több napos közreműködése nélkül nem jöhetett össze a 12 oldalas “lap”), ha csak pár ezres példányszámot veszünk, önmagában a papír és a nyomtatás is sok százezer forintba kerülhetett.

A bezárt Népszabadság kizárt munkatársai: