Mindig a csúcson – díjátadó 2019

Egy-egy bonyolult beruházás, fejlesztés kivitelezése igencsak összetett feladat, sokoldalú felkészültséget követel. Ám a tervek, elképzelések megvalósíthatóak, az álomból valóság lehet – ha jól dolgozik a csapat, ha megfelelő az irányítás. Az ember Holdra lépése is elképzelhetetlen lett volna ilyen csúcsvezetők (projektmenedzserek) nélkül.

Borbényi Katalin az év projektmenedzsere.

Sok mindent el lehet sajátítani az iskolapadban, sőt a mesterséges intelligencia színre lépésével mintha a hús-vér emberi tényező szerepe visszaszorulna. Cserna József a mai díjátadón, a Pénzügyminisztérium József nádor téri pénztártermében cáfolta ezt a tévhitet. A Magyar Projektmenedzsment-szövetség elnöke szerint gyakorlott „vezénylők” – szakszóval: projektmenedzserek (PM-szakemberek)  – kulcsszerepben maradnak, még a robotizáció nagyfokú elterjedésével is. Bármilyen bonyolult, tudásalapú rendszerek állnak is majd rendelkezésre a folyamatok irányítása közben, a döntések meghozataláért, nélkülözhetetlen lesz a szakértő találékonysága, agilitása. Az ő kezében futnak össze a szálak, át kell látnia a technológiai lehetőségeket, számot kell vetnie a gyorsan változó kihívásokkal. Nyolc éven belül, 2027-re több mint 87 millió PM-szakemberre lesz szükség világszerte – fejtegette a szövetség elnöke.

Rákossy Balázs pénzügyminisztériumi államtitkár a díjak átadása előtt arról beszélt, hogy a beruházási és fejlesztési elképzelések megvalósítása a csúcsirányítókon áll vagy bukik. „Ezen a területen is fontos a folyamatos megújulás, az új képességek, szemléletek és módszertanok elsajátítása. A szakmai versennyel pedig fontos reflektorfénybe állítani a példaértékű eredményeket, sikeres életutakat” – fogalmazott az államtitkár.

Az idén immár 19. alkalommal meghirdetett „Az év projektmenedzsere” díjat a zsűri Borbényi Katalinnak ítélte oda, aki a Generali Biztosítónál az ERGO ágazatot vezette. Az évek óta banki és biztosítói környezetben dolgozó szakember a hazai szakmai díjjal jogot szerzett arra, hogy induljon a nemzetközi megmérettetésen is.