Robin, kérem, mosson föl!

A B+N Referencia Zrt. házon belül, azaz saját munkatársaival fejlesztette ki a ROBIN takarítórobotot, miáltal már az idén húsz, önállóan dolgozó gép láthat munkához a vállalat által gondozott intézményekben, a többi között a Honvéd Kórház pesti, Róbert Károly körúti és Podmaniczky utcai komplexumaiban, a Groupama Arénában és a ferihegyi repülőtéren.

Régi törekvés, hogy a nagy alaposságot követelő, ám egyhangú takarítást robotokra bízzák. A B+N Referencia Zrt.

Az országszergte 4500-nál több alkalmazottat foglalkoztató B+N Referencia Zrt. műszaki üzemeltetési, takarítási, kertészeti szolgáltatásokat végez jó ötmillió négyzetméteren, több mint 2600 telephelyen.

 „gondolt egy merészet és nagyot”, és saját embereinek bevetésével kifejlesztette a maga takarítórobotját. A korántsem robotikával foglalkozó cég naponta ötmillió négyzetméter felületet takarít és üzemeltet – így a legapróbb részletekig tisztában van takarítás, a takarítórobot iránti követelményekkel.

A robot elkészültével a B+N a saját dolgozóit képezte ki ROBIN irányítására, miáltal még több idő juthat a csakis emberi munkával elvégezhető teendőkre. A ROBIN-t irányítók a munkaidejük ötödét, harmadát fordítják a a robot kezelésére, ekként még alaposabban végezhetik a hagyományos teendőiket.

Szij Csaba, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese a ROBIN ma délelőtti bemutatóján a többi között elmondta, hogy földrészünkön is egyedülálló, saját fejlesztésű vezérlő szoftverrel működő robotot alkottak meg, amely a jövőben – remény szerint – egyéb feladatok ellátására is alkalmas lehet.

Az itthoni létesítmény-üzemeltető cégek közül csak a B+N Referencia Zrt.-nek van kutató és fejlesztő részlege; három évvel ezelőtt alapították, napjainkban öt fejlesztő mérnök és négy technikus dolgozik (miként a mai bemutatón fogalmaztak) „a kiemelten emberi erőforrás igényű ágazat automatizálásával, hogy még hatékonyabbá tegye a nagy területek tisztán tartását. A hazai fejlesztésű, egyelőre húsz gépet Olaszországban gyártották három hónap alatt. A takarítóflottát húszasával kívánják bővíteni.

A ROBIN műszakonként 1500 négyzetméter tart rendben, önállóan tervezi a bejárási útvonalát az előzetesen elkészített takarítási helyszíntérkép alapján. Vezérlő rendszerének köszönhetően, ha váratlan akadályt érzékel, képes önállóan, emberi beavatkozás nélkül folytatni a munkáját. Az akadályok miatt kimaradt területet megjegyzi, és oda később visszatér, hogy befejezze a dolgát.