Leveszi a tábláról Domokos Lászlót a Fidesz

A sors útjai kifürkészhetetlenek, de fogalmazhatnánk úgy is, hogy a Fidesz alaposan túljárt a kormánytól független sajtó eszén. Másokkal együtt a Hírklikk is megírta ugyanis, hogy július 5-én ismét megválaszthatják az Állami Számvevőszék elnökévé a testület élén 12 éve regnáló volt fideszes képviselőt, Domokos Lászlót. Csakhogy közben kiderült, hogy a fideszes többségű eseti bizottság megváltoztatta az előzetesen várt elképzelést, és nem Domokost, hanem Windisch Lászlót jelöli elnökké. (A nyitó kép forrása: atlatszo.hu.)

Az ÁSZ elnökét megválasztani hivatott nyolctagú eseti bizottságból négyen a Fideszt, egy fő a kereszténydemokratákat, egy személy pedig a parlamentbe frissen bejutott Mi Hazánk pártot képviseli. A hatpárti ellenzék két embert delegálhatott volna a grémiumba, ám nem jelöltek senkit, így az ő képviselőik nem akadályozták a bizottság minden bizonnyal felelős, szakmai alapokon nyugvó, pártatlan munkáját.

„Az Állami Számvevőszék az országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági szerve, amely az országgyűlésnek alárendelve látja el feladatát és amely általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel, illetve az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését.”

Domokos László tehát nem folytathatja a munkát az ÁSZ élén, helyette Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét, volt jegybanki alelnököt jelöli a Fidesz és a KDNP a tisztségre. Pedig semmi jel sem mutatott arra, hogy baj lenne Domokos Lászlóval, a bizalom töretlennek látszott iránta, ám időközben valami változhatott, az sem kizárt, hogy új műsorhoz új férfi kell.

Hogy milyen lesz az új repertoár, az vélhetőleg hamarosan kiderül. A régiről tudni lehetett, hogy az 1998 és 2010 között a Fidesz parlamenti képviselőjeként tevékenykedő Domokos László munkahelye nem okozott fejfájást a Fidesznek, az ÁSZ ugyanis leginkább az ellenzéki pártok és önkormányzatok gazdálkodásában talált hibákat. A kormányzó pártok és a hozzájuk közelálló önkormányzatok a meglátásuk szerint korrektül működtek, ám ez a lojalitásnak is nevezhető tevékenység kevésnek bizonyult az amúgy jól jövedelmező tisztség megtartásához.

Nincs sok jelentősége, de a teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a Fidesz-KDNP tandemen kívül még a Mi Hazánk is jelölt elnököt, ám az eseti bizottság úgy döntött, hogy Kiss Ferenc végzettsége megfelelő ugyan, ám nincs kellő gyakorlata egy ilyen nagy testület vezetésére, összefogására.

A július 5-én megválasztandó új elnök kevesebb, ám mélyebb és átfogóbb számvevőszéki ellenőrzéseket ígér, és kilátásba helyezte, hogy inkább a hibák megelőzésére, mintsem számonkérésre és bírságolásra helyezné a hangsúlyt.