Csinos jogdíjak művészek ezreinek

Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 622 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 36 ezer magyar és külföldi előadóművésznek. A legmagasabb jogdíj megközelíti a kétmillió forintot, a legmagasabb jogdíjban részesülő tíz előadóművész együttesen közel 15 millió forintot kap műsorainak tavalyi felhasználása után.

A jogdíjakat tavaly ismételt 5414 különféle műsor adatai alapján osztották fel.A jogdíjfelosztás eredményeként 14 színész jogdíja haladta meg az egymillió forintot, és további 500 előadó kapott 100 000 forintnál is magasabb jogdíjat. A legmagasabb jogdíj csaknem 2 millió forint. A jogdíjban részesülő 9443 előadó 99,5 százaléka magyarországi állandó lakos.

Ez évtől nemcsak az MTVA, hanem a Comedy Central csatornái után is beszedi és felosztja az EJI a jogdíjat. A jogdíjfelosztás alapjául szolgáló adatokat az iroda előzetesen hozzáférhetővé tette honlapján, az adatok ellenőrzésének lehetőségével több mint 1500 előadóművész élt.

Az eredményes jogdíj-érvényesítés révén a felosztott jogdíj negyedével bővült, meghaladta a 255 millió forintot. Az EJI hárommillió percnyi filmadatot dolgozott fel, amelynek eredményeként ezerötszáz olyan előadóművész is részesült a jogdíjból, aki a filmek magyar nyelvű szinkronos változatának létrehozásában közreműködött. Ez évtől a tévésorozatok főszereplői mellett már a további szereplők is részesülhetnek jogdíjban.

A netrádióként is ismert, 2007 óta létező francia zenei stream-szolgáltató internetes vállalkozás, a Deezer azt követően kötött egyezséget az EJI-vel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította a Deezer jogsértését. A jogdíjfelosztás a 2012 szeptemberétől 2018 májusáig terjedő időszakot öleli fel. Az egyesület 300 millió elhangzás adatait dolgozta fel; volt olyan dal is, amelyet az említett időszakban csaknem ötszázezer alkalommal hallgattak meg, a legnépszerűbb magyar felvételt pedig 150 ezerszer játszották le. A tíz legnépszerűbb magyar dalt együttesen 1,5 milliószor hallgatták meg.