Csókok és gólok

A testvére.A 43 éves Daniel Sánchez Arévalo rendező és forgatókönyvíró a 2006-i „Sötétkékmajdnemfekete” és a 2009-i „Kövéren szép azt élet” című filmjeivel vált igazán ismertté, aztán következett a 2011-i, felejthető opus, a „Laza esküvő” de a 2013-i „Nagy spanyol család”, amelya magyarforgalmazásban kapta az ugyancsak nem túl szerencsés, de legalább közönségcsalogató Csókok és gólok címet, ismét nagyon jól sikerült alkotás.

A Csókok és gólokban két olyan alapvető utalás van, amelyik nagymértékben befolyásolta a remek forgatókönyv kialakítását. Az egyik Stanley Donen „Hét menyasszony hét fivérnek” című 1954-i zenés vígjátéka, amelyre többször is utalnak, és amely – lévén a spanyol szülők kedvenc filmje – olyannyira hat a szülőkre, hogy ők is alfabetikus sorrendben az Adán, Benjamin, Caleb, Daniel és Ephraín neveket adják fiaiknak. (A sor itt véget is ér, mert az anya elhagyta a férjét.) A másik a 2010-i labdarúgó-világbajnokság, amelynek döntőjét Hollandia és Spanyolország Johannesburgban vívta, és amelynek sorsát a döntetlen utáni hosszabbítás utolsó perceiben lőtt gól döntötte el, miáltal Spanyolország első ízben tudott világbajnokságot nyerni. Ez a két momentum mindvégig jelen van Sánchez Arévalo vígjátékában.

A film azzal kezdődik, hogy a tízéves Ephraín egy iskolai dolgozatot olvas fel, amelyben kijelenti, hogy osztálytársnőjét, Carlát kívánja majdan feleségül venni. És csodák csodája, a filmbeli nap (2010. július 11.) története azzal indul, a 18 éves Ephraín (Patrick Criado) és terhes menyasszonya, Carla (Arantxa Martí) az esküvőjükre készülnek, véletlenül épp aznap, mikor a spanyolok vb-döntőt vívnak a hollandokkal, ami persze kihat a násznépre, de még hőseinkre is. Mivel az esküvőre a tanyán kerül sor, Adán (Antonio de la Torre), a kicsit gyengeelméjű Benjamin (Roberto Álamo) és Daniel (Miquel Fernández) beautóznak a városba Caleb elé, aki kétévi, Afrikában töltött orvosi szolgálat után most jön először haza. Csakhogy az autó szélvédőjébe belefúródik egy teherautóról lezuhant gerenda, ami, ha nem okoz is sérülést mindenképpen rossz előjel. És valóban, még mielőtt a szertartás ténylegesen megkezdődik a vőlegény apja (Héctor Colomé) rosszul lesz, már-már a halálán van, közben meg már a mérkőzés is elkezdődött és a feszültség nő.

Rosa és Daniel.Egyre több dolgot tudunk meg hőseinkről. Hogy a vőlegénybe nem csupán a menyasszony, de annak ikertestvére, Mónica (Sandra Martin) is szerelmes, sőt, a vőlegénynek sem közömbös a lány, hogy a gyönyörű Chris (Verónica Echegui), aki egykor Caleb partnere volt, időközben Daniellel jött össze, de Caleb is szeretné visszaszerezni, hogy annak idején miért hagyta ott az anyja a férjét stb. – és persze folyik a meccs is. Lassan a család minden tagjának van min elgondolkodni.

Daniel Sánchez Arévalo nagyon ügyesen bonyolítja a szálakat. Esendő szereplői nagyon is hús-vér emberek tele hibákkal és gyarlóságokkal, sőt a helyzetek is, amikbe belekerülnek egyszerre szellemesek és szomorúak, tragikomikusak és hihetők. A néző egyre inkább rájön, hogy neki is el kell gondolkodnia azon: ki honnan jött és merre tart ebben a történetben, és ő kivel tud, vagy nem tud azonosulni. Nagyon szerethető a film és egy percre sem unalmas. Érdemes megnézni a 16 éven felüli nézőknek, és akár művészfilm-kedvelők, akár a kommersz moziért lelkesednek, mindenkinek igen kellemes 101 percet fog nyújtani.

 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.