Csorbuló jogok, sorsukra hagyott betegek

A kormány nem az egészségügy megerősítésére használta fel rendkívüli hatalmát, hanem az egészségügyi kiadások betegek élete árán történő mérséklésére – állítják egészségügyi és társadalombiztosítási szakemberek a Magyar Szociális Fórumnak.

Sok emberéletbe kerül több tízezer kórházi ágy fölösleges kiürítése, a krónikus betegek és az elfekvők hazaküldése. Az egészségügyi kormányzat életellenes bűnt követett el azzal, hogy kitessékelt a kórházakból és szakképzetlen családi gondviselésre kényszerített tízezreket anélkül, hogy szakorvosi ellátásukról gondoskodott volna – hangsúlyozzák informátoraink. E sorsukra hagyott emberek halálát a hivatalos statisztika lakóhelyi elhalálozásként jegyzi majd föl, mintha nem is a jelzett politika következményeibe haltak volna bele – nevezték nevén a történteket az MSZF-nek.

Jövőre válik majd ismertté, valójában hány lélekkel csökkent az ország lakossága 2020-ban.

Hiába hívták fel az orvosok és a betegek hozzátartozói a figyelmet a kormányparancs várható egészségügyi és demográfiai következményeire, a döntéshozók könyörtelenül végrehajtatták a kórházi ágyak kiürítését – mint bebizonyosodott fölöslegesen. A felső parancs után alig egy hónappal most „rehabilitálják” a kórházakat, s kezdik visszaengedni az ápolásra szoruló krónikus betegeket az intézményekbe, ám sokan már nem térhetnek vissza, mert belehaltak a politikai felelőtlenségbe.

A koronavírus-járvány csak növelte az egészségügyi rendszerbe vetett bizalom hiányát, melyről az Eurofound 2020. áprilisban megállapította, hogy a legalacsonyabb az EU országai közül.

Az egészségügyi szakvélemények alapján az MSZFkérdezi: mit jelent ilyen körülmények között az a kormányállítás, amely szerint „Harcolunk minden egyes életért”? Azt, hogy betegek tízezrei ellátás nélkül maradnak hónapokon át? Vagy azt, hogy a veszélyhelyzetre bármi ráfogható, még a politikai felelőtlenség is?