Zárva is nyitva Nemzeti Múzeum

Idestova két hónapja, hogy bezárt a Magyar Nemzeti Múzeum, viszont egyre szélesebbre tárta kapuját az online térben. Minden héten új, szórakoztató és ismeretterjesztő tartalmakkal aktivizálja az érdeklődőket a honlapja és közösségi médiája több felületén.

A múzeum régész, történész és művészettörténész munkatársai „home office” üzemmódban alkotva élen járnak a tudományos munkájuk népszerűsítésében, a múzeumpedagógusok, múzeum-felnőttoktatói folyamatosan a szórakozva tanuláshoz készítenek játékos feladatokat, kvízeket.

A Magyar Nemzeti Múzeum ezen a héten a Pénztörténeti totót ajánlja mindenki figyelmébe. A kihívásokat és a megmérettetéseket sokan szeretik, most a négy fal között tesztelhetik tudásukat az arra vállalkozók. Az első játék megoldása után, sem kell lazítani, rögtön tovább léphetnek a következő tudáspróbára és megnézhetik mennyire járatosak a történelemben: 12 tudáspróba! Mennyire járatos a történelemben?

Mielőtt a látogatók a fenti játékos feladatokat megoldanák, folyamatosan építhetik tudásukat az MNM MOZI filmjei segítségével. Továbbra is új részekkel jelentkezik hetente többször a Pénzek színes világa. Dr. Tóth Csaba előadás-sorozata március 23-án kezdődött, továbbá a Kincsek a Nemzeti Múzeumból, ahol a filmeken keresztül egyes műtárgyak történetét ismerheti meg az érdeklődő.

Akik jobban szeretnek olvasni, mint filmeket nézni, azok hasonlóan érdekes szövegekkel találkozhatnak a múzeum blogoldalán. Egy-két érdekes blogcím: pl. Cápafog-amulett egy honfoglalás kori sírból vagy Kolerától a koronavírusig | Világjárvány és zárva tartás a Magyar Nemzeti Múzeum történetében, nem utolsósorban Apropó, Raffaello.

Folyamatosan bővülő (a karantén óta több mint 2000 műtárggyal) és online elérhető múzeumi adatbázisokban órákig böngészhetők a magyar történelemhez köthető kulturális kincsek. A múzeumi kincsestár itt várja látogatóit.

Kellemes időtöltés lehet megtudni, hogy kik laktak régen a mostani lakóhelyeken. Elgondolkodott-e már azon, hogy a hely, ahol jelenleg él, már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt is lakott lehetett, és pont ott milyen érdekességeket rejthet a föld? Lehetett ott falu, templom, nagyobb település, kagáni központ, temető, akár számos véres csata is. A kutatáshoz járul hozzá a múzeum Régészeti Adatbázisa. Magyarország régészetéről, a Régészeti Adatbázis mellett a régészek folyamatosan rövid összefoglalókat is írnak az általuk feltárt lelőhelyekről a Régészeti Kutatások Magyarországon című online kiadványban. Az egyes kötetek szabadon hozzáférhetők és az összefoglalók az egyes lelőhelyeknél is ide kattintva.

A múzeum online találkozóhelyeinek is nagy sikere van. A Facebookon létrehozott My Home Office Challenge | Muti az otthoni munkahelyed! csoportja már több mint 2000 tagot tudhat magáénak és  a “25 éves a Múzeumok Majálisa” Facebook-csoportot  is elárasztották a fotók, visszaemlékezések.

Az Instagram is felpörgött az utóbbi időben a #KARANTEUM – Te is a négy fal között ragadtál? című online kiállításba tárgyakról vár a múzeum leírást és fotót, amelyek különleges értékűek valamilyen szempontból vagy valamilyen érdekesség köthető hozzájuk. Az #karanteum hashtag segítségével karantén-kincseink összefűződnek, így alkotva egy kiállítást az online térben.

Az említett kiragadott példákon túl is számos, izgalmas tartalom várja az érdeklődőket a múzeum honlapján és közösségi felületein, érdemes az Instagramot is pásztázni naponta. A múzeum kapuja igaz, hogy zárva, de annak tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége áthatol a falakon és eljut minden érdeklődőhöz.