Dante 700: belépés a Commedia világába

A 700 éve elhunyt költő (Firenze, 1265. május második fele, +Ravenna, 1321. szeptember 14.) emlékére a Magyar Dante-bizottság és a Tiszatáj Alapítvány által szervezett programsorozat szegedi megnyitóján (október 11., 18 órától: Tiszatáj Szalon, Szeged, Roosevelt tér 10-11.) az Isteni színjátékról Géczi János költő, képzőművész; Nátyi Róbert művészettörténész és Pál József irodalomtörténész beszélgetnek. 

Az esten bemutatják a Tiszatáj folyóirat – Dantéval és a kortárs olasz költészettel foglalkozó – szeptemberi számát is, majd Nátyi Róbert művészettörténész megnyitja Géczi János kiállítását.

A 700 évvel ezelőtt elhunyt Dante, akit Babits Mihály a világnak kétségtelenül legnagyobb költőjének nevezett, szellemében végig kísérte a magyar történelmet és művelődéstörténetet. Első Anjou-királyunk, a nápolyi Károly Róbert (1288–1342) apja személyes barátja volt, s figyelemmel kísérte az utódok és Magyarország sorsát is.

A hazai Dante-jelenlét kiemelkedő időszakai a reneszánsz, az 1848–49-i szabadságharcot követő esztendők, a Millennium, az 1921-i 600-as ünnepi megemlékezések (nagy hatásuk volt az olasz–magyar barátság újraélesztésében), illetve az ezredforduló voltak.

Most, 2021-ben, a költő halálának 700. évfordulójára a Magyar Dante-bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervezésében számos kulturális és tudományos esemény megrendezésére került és kerül sor.

Szeptember 12-én a Magyar Állami Operaház ünnepi estet szervezett, majd Dante halálának emléknapja (szeptember 14.) óta a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításon mutatja be a költő és műveinek sorsát, magyar hatását, fordításait, illusztrációit.

E sorba illeszkedik a Tiszatáj 2021. szeptemberi Dante-száma is a költőhöz, illetve a kortárs olasz költészethez kapcsolódó összeállításával.

A Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Tudományos Akadémia, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Római Magyar Akadémiával közösen nagyszabású, egymáshoz kapcsolódó nemzetközi konferencia lesz Rómában (november 3–4.), Szegeden (november 16–17.), Budapesten (november 18–19.).

A képzőművészeti programok közül kiemelkedik az a meghívásos kiállítás, amelyen ötven magyar művész Dantéval „közösen” alkotott művét mutatják be, Szegeden, Budapesten és Rómán, továbbá Dunaszerdahelyen, Szentendrén és várhatóan további városokban. Bemutatják Sárkány Győző Végtelen színjáték című kiállítását és a belőle készült albumot is.

A zenei események folytatásaként a szegedi szimfonikusok közreműködésével bemutatják a magyar zenei hagyományban élő Dantét (Liszt, Hubay, Ábrányi) és Tóth Péternek a költő szövegére írt művét, a Divino Infernót.

A SZTE Klebelsberg könyvtára a szegedi italianisták Dante-tanulmányait mutatja be kiállítás formájában november közepétől kezdődően. További programok, aktualitások itt, tessék kattintani!