Bécs tesz is a menstruációs szegénység ellen

Négy hónapon keresztül ingyen betétet és tampont osztanak azoknak a lányoknak és nőknek Bécsben, akik a menstruációs szegénység miatt nem engedhetik meg maguknak ezeket. A „Vörös doboz” nevű kísérlet egyelőre októbertől januárig tart az osztrák főváros huszadik kerületében. A cél a segítség mellett az, hogy a menstruációs szegénységről nyíltan lehessen beszélni. (A vörös dobozok © PID/Votava)

Habár a rendszeres menstruáció az emberiség felét érinti, a téma még ma is tabunak számít. Ráadásul igen költséges is, az intimhigiéniés termékek ugyanis általában nem olcsók: egy átlagos nő körülbelül 17 000 tampont vagy betétet használ el, amelyért több mint egymillió forintnak megfelelő összeget fizet ki. Sokan ezt nem engedhetik meg maguknak, az ő esetükben beszélhetünk menstruációs szegénységről. Az érintettek ilyenkor sokszor használható alternatív megoldásokat keresnek, amik azonban fertőzésveszéllyel járhatnak együtt.

A menstruációs szegénység azonban nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterhelő, az ezt megélő lányok vagy nők ugyanis a szégyenérzet miatt gyakran elrejtőznek a menstruáció idejére.

Ennek a problémának a hosszú távú megoldására, illetve a téma tabujellegének feloldására kezdeményezte Bécs városa a „Vörös doboz” kísérletet a 20. kerületi Brigittenauban. Azért ott, mert a kerületben élő nők és lányok ötöde a szegénység határán él, akiknek az évi 72 eurós (kb. 25 ezer forint) összeg, amit menstruációs termékekre költenének, nagy anyagi megterheléssel jár. A kísérlet részeként négy helyre rakták ki a névadó vörös dobozokat, melyekben ingyen tampont és betétet találnak a rászorulók. Az egyik ilyen tároló a kerületi polgármesteri hivatalban található, egy másik a helyi ifjúsági központban.

Összesen 80 ezer tampon és 32 ezer betét áll majd rendelkezésre a Bipa drogérialánc jóvoltából.

Az érintettek online kérdőívet is kitölthetnek a témában, ezzel is segítve a probléma felszámolását célzó intézkedéseket. Az akció egyelőre 2022 január végéig tart.