Nem bocsánatos bűn az adócsalás

A Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként sikeresen indítványozta egyes büntetések súlyosítását azon vádlottak ügyében, akik több száz millió forinttal csökkentették az adóbevételt. (A nyitó képhez: “Bácsi kérem, nem én csaltam el az adót! – Foto: GettyImages.)

A Fejér Megyei Főügyészség vádiratai alapján eljáró Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a vádlottak a 2010–11-ben fiktív számlákkal 341 718 121 Ft-tal csökkentették az adóbevételt, illetve közreműködtek ebben.

A Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú bíróságként a 2020. november 7-i ítéletében a három vádlottat (az elkövetéskori Büntető Törvénykönyv szerint minősülő) folytatólagosan elkövetett minősített adócsalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt halmazati büntetésül 2–2 év – végrehajtásában 5-5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 5–5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. 

Az ügyész kizárólag a büntetések súlyosításáért jelentett be fellebbezést.

A másodfokú ügyészség szerint még az időmúlás mellett is az adóbevétel tetemes csökkenésében rejlő és a társadalomra veszélyessége szükségessé teszi a végrehajtandó szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását.  A Győri Ítélőtábla másodfokú bíróságként két vádlott esetében alaposnak találta az ügyész fellebbezését, illetve a fellebbviteli főügyészség indítványát, ezért

büntetésüket súlyosította, a szabadságvesztésüket próbaidőre felfüggesztő rendelkezéseket mellőzte, és őket mellékbüntetésül 3-3 év közügyektől eltiltásra is ítélte – közölte lapunkkal dr. Mészáros Tamás a Győri Fellebbviteli Főügyészség főügyésze.