DDoS-támadással folytatódik az orosz–ukrán kiberháború

Míg a felszínen a hivatalos orosz–ukrán harci helyzet javulni látszik az orosz csapatok egy részének visszahívásával, addig a kibertérben súlyos háború folyik Ukrajna ellen. A héten az ukrán védelmi minisztérium és két állami bank, a Privatbank és Oschadbank szenvedett DDoS-támadásokat.

A védelmi minisztérium weboldala órákig volt elérhetetlen, a két bank ügyfelei a különböző digitális szolgáltatások és ATMkifizetések fennakadására panaszkodtak. A weboldal és a banki szolgáltatások elérhetetlenségén túl további kár nem érte a szervezeteket, adatokat nem loptak el tőlük, azonban az ügyben a rendőrség nyomozást indított. Az ügyben tetteseket nem neveztek meg, de mindenki orosz támadókra gyanakszik.

Úgy tűnik föl, hogy a kiberháború tovább folytatódik, annak ellenére, hogy a hivatalos jelentések szerint az orosz hadsereg csapatokat vont vissza a határról. A kibertérben vélhetően orosz állami támogatású hackerek “dolgoznak” az ukrán digitális infrastruktúra ellen, több álzsarolóvírus támadásban például teljesen törölték a megfertőzött szervezetek adatait.

A kiberbiztonság területén az amerikaiak legmagasabb szintű támogatására számíthatnak az ukránok. Joe Biden amerikai államfő újságírói kérdésekre még januárban azt válaszolta, hogy az Amerikai Egyesült Államok saját kibertámadásokkal válaszol, ha Oroszország továbbra is támadja Ukrajna digitális infrastruktúráját. (A cikk forrása: a ZDNet.)