De, igen, Kövér arról beszélt

Végtelenül szomorú hallgatni ezt a beszédet. Kövér László ugyanis éppen harminc évvel a titkosszolgálatokkal kapcsolatos egyezség megszületése után rúgta fel a rendszerváltó konszenzust, amelynek kialakításában neki is része volt. Szerencsére vannak azért jelek, hogy amit látunk, legfeljebb diktatúraparódia, s a szolgálatok főszabály szerint korrekten teszik a dolgukat. Reméljük, jól látjuk. Vélemény. (A nyitó képen Kövér László, az országgyűlés elnöke a parlament őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kövér Lászlónak majdnem sikerült a lehetetlen. Kétszer lépni ugyanabba a folyóba – az ókor óta tudjuk, hogy erre halandónak nincs esélye, az országgyűlés elnöki posztján régóta állomásozó politikus azonban 18 év elteltével kis híján megismételte 2002-i bravúrját: ismét kiszivárgott egy beszéde, amely ugyanolyan viták kereszttüzében áll. A számos hasonlóság ellenére a körülmények és a következmények azért mások most. A helyzet durvább, utóbbiak meg nem látszanak.

Kezdjük a hasonlóságoknál!

2002 márciusában egy vidéki kampányfórumon mondott „köteles beszédet” a fideszes erős ember, amelynek kiszivárgása után az akkor még erejük teljében lévő szocialisták nyakukban kötéllel tüntettek, a ma már kormányzati zsoldban nemzetet védő Szili Katalin pedig azonnali lemondásra szólította fel Kövért. Nem spontán: azután, hogy Gyurcsány Ferenccel megtervezték a szörnyülködőkampányt, amely azt sugallta, mintha a Fidesz fel akarná akasztatni az ellenzékieket. Pedig Kövér ilyet valóban nem mondott – hát gyorsan belekapaszkodhattak hívei, hogy szegénynek kiforgatták a szavait, s hogy amit mondott, valójában nem is olyan durva. (Ha „olyan” durva nem is, majd’ húsz év távlatából ismerjük azért el: bizony nagyon durva volt. Nem akasztatni akart, persze. Azt viszont kimondta, hogy „nélkülük többre mennénk”, s a másik oldal azzal tenné a legnagyobb szolgálatot a hazának, ha az odatartozók egyszerűen felkötnék magukat.)

Kövér azóta is menetrendszerűen csíráztatja a „nem fideszes egyenlő hazaáruló” gondolatmagvacskát, egész kis dzsungelt növesztett belőle az elmúlt két évtizedben, szóval sok újdonság elvileg nincs abban a beszédében, amelyet tavaly februárban tartott – s amelyre múlt héten irányította rá a közvélemény figyelmét a Direkt36. „Kövér László arról beszélt titkosszolgálati vezetőknek, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt” – így hangzott a cikk címe. Az ellenzéki összefogás azon nyomban lemondásra szólította fel Kövért. Csakhogy ő nem azt mondta, amit a szájába adtak. Tényleg nem. Nem azt, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt. Így aztán a propagandagépezet már szajkózhatta is, hogy szegénynek kiforgatták a szavait, s hogy amit mondott, nem is olyan durva, a ballibsi sajtó csavarta ki stb.

Pedig a Direkt36 címe pontos. Nem azt írták ugyanis, hogy azt mondta. Hanem azt, hogy arról beszélt. És Kövér valóban arról beszélt.

Nem mondta ki konkrétan, hogy „az ellenzék a nemzetbiztonsági kockázat”, persze, hogy nem. Így, hogy Kövér a nemzet megosztottságát nevezte meg nemzetbiztonsági kockázatként, hogy elhelyezett néhány mondatot a jogszabályok betartásának fontosságáról, a titkosszolgák még éppen tehettek úgy, mintha mi sem történt volna.

Pedig történt.

A szöveg egésze nem hagy kétséget afelől, hogy Kövér bizony az ellenzéket tekinti nemzetbiztonsági kockázatnak. Szerinte „a magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz, és ilyenért dolgozik”, míg „a politika másik része pedig az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik”… (A szerző terjedelmes elemzése itt folytatódik: tessék kattintani!)