Orbán rendszere épp olyan gyorsan összeomolhat, mint Kádáré 1989-ben

Magyarország nem tanul, száz éven belül most éppen negyedszer fordul el a Nyugattól – jelentette ki Tölgyessy Péter politikai elemző, egykori SZDSZ-es, majd fideszes politikus az Eötvös Csoport „Beteljesületlen reménység – 1989 csodája, majd kudarcba fordulása” című előadásán.

„Mi Magyarországon azt gondoltuk, hogy miért is lennénk mi alább valóak, nekünk is sikerülni fog. Ez az illúzió elbukott.” Az Index riportja szerint kedden zsúfolásig megtelt a Párbeszéd Házának terme, és még egy szomszéd teremben is, kivetítőn lehetett követni Tölgyessy Péter előadását, ami nem is csoda, az aktív politikusból politológussá, jogtudóssá visszavedlett elemző ritkán szólal meg nyilvánosan, de akkor mindig kellő alapossággal és távolságtartással világít rá a Magyarországot meghatározó folyamatokra.

Tölgyessy Péter szerint maga a csoda, ami Magyarországon történt a rendszerváltáskor. Azt, hogy vér, illetve nagyobb felfordulás nélkül meg fog szűnni az a berendezkedés, senki sem gondolta, ahogy azt sem, hogy össze fog omlani a Szovjetunió. Az elemző úgy véli, a rendszerváltással Magyarország történelmi esélyt kapott arra, hogy visszatérjen a nyugati világhoz.

– De amit a történelem az egyik kezével adott, a másikkal rögtön el is vette – tette hozzá.

Tölgyessy szerint Kádár János és az ő generációja volt az utolsó Magyarországon, amelyik még hitt abban a rendszerben, amelyért gyakran öltek is. A fiatalabbak már egyáltalán nem hittek a Kádár-rendszerben. Európában akkortájt már jól láthatóan a jó gazdasági teljesítmény felzárkózást eredményezett a nyugati típusú demokráciákhoz. Számos ilyen minta volt, például Spanyolország volt az utolsó nagy siker, 1989-ben a spanyolok voltak a követendő példa. Miattuk úgy látszott, a jóléti, kapitalista váltógazdasághoz csak tehetség, szorgalom kell, és meglesz a siker. 

Ez azonban illúziónak bizonyult, ám ennek egyáltalán nem csak Magyarországon kell keresni az okait. Hatalmas világgazdasági változások történtek akkor, a fejlődés motorja Európából Ázsiába tevődött át, így hazánknak nem volt sok esélye a felzárkózásra. A nagy siker nemcsak Magyarországon, de a térségben is elmaradt. Tölgyessy szerint mégsem nevezhetjük abszolút kudarcnak a múlt 30 évet.

– A magyar panaszkultúra óriási bűnbakkeresése nem visz előre – mondta Tölgyessy, aki szerint az utóbbi egy-két évben a magyar társadalom 8–9 százaléka elérte a nyugati életszínvonalat, és még legalább 30–40 százaléka részesül a gazdasági eredményekből valamilyen módon, viszont 40 százalék a „roncstársadalom” Magyarországon, ahol totális elszegényedés történt.

Ennek ellenére a gazdasági növekedés 10 százalékos volt, és a látványos reálbér-növekedés révén egyértelmű fellendülést is mutat. Tölgyessy Péter szerint nem szabad ezt eltagadni, hiszen ennek is köszönhető 2018 választási eredménye, azaz a Fidesz újabb kétharmados győzelme.

Ehhez az elemző hozzáfűzte, hogy a ma is élő Kádár-nosztalgia ellenére a Kádár-rendszer gazdasági teljesítménye végeredményben katasztrófa volt Magyarországnak, még ha az átlag háztartásoknak ez a korszak adta is meg a tervezés, az előrelépés lehetőségét. Ezt a látszólagos jóléti rendszert azonban a Nyugat kölcsöneiből tartották fenn.

– Magyarországon egyetlen egy dolog mozgatta meg az embereket tömegesen és átfogóan a rendszerváltás idején. Ez a bécsi bevásárlás lehetősége volt – mondta Tölgyessy Péter, érzékeltetve, hogy a rendszer bukását nem az 1989-i ellenzék (így például Orbán Viktor és a Fidesz) szervezte meg, ugyanis a pártállam egyáltalán nem tartott az ellenzéktől. Az első, szabad parlamenti választás is „síri csöndben zajlott, mintha csak az emberek a Kádár-rendszer békéjét és nyugalmát féltették volna”, míg más országokban az utcán ünnepelték az emberek a születő demokráciát.

Szerinte a Fidesz 2010 után egy új rendszerváltást hajtott végre, rátette a politikáját egy olyan útra, amelyen már háromszor volt a 20. században Magyarország, amikor a nyugati civilizációval ellentétes hatalmak oldalára állt, és ez a politika háromszor bukott el.

Orbán Viktor rendszerének tehát nagy kérdése, hogy kinek lesz igaza, azaz valóban itt a Nyugat vége, vagy ismét a Nyugat-ellenesek buknak el. A NER túlélése függ a hatalmi utódlástól, valamint a nemzetközi folyamatoktól is. Tölgyessy Péter az előadását azzal zárta, amivel elkezdte: ahogy senki sem számított arra 1989-ben, hogy összeomlik a rendszer, úgy lehet, hogy teljesen váratlan és nagyon gyors lesz a 2010 után felépült rendszer összeomlása is.

(A tudósítás elsőként itt jelent meg.)