Digitális Európa: 1980 millió euró a digitális átállásra

A Bizottság elfogadta a Digitális Európa program három munkaprogramját, felvázolva a célkitűzéseket és a konkrét témaköröket, amelyeknek összesen 1980 millió eurót ad. A Bizottság célja, hogy évtizedünket Európa digitális évtizedévé tegye, és ebben az első három munkaprogram stratégiai beruházásainak döntő szerep jut.

Az 1380 millió euró értékű fő munkaprogram a jövő év végéig a mesterséges intelligencia (MI), a felhő és az adatterek, a kvantum-kommunikációs infrastruktúra, a fejlett digitális készségek, valamint a digitális technológiáknak a gazdaságban és a társadalomban való széles körű használatában megvalósuló beruházásokra összpontosít. E fő munkaprogram mellett a Bizottság két célzott munkaprogramot tett közzé: az első a kiberbiztonság területén nyújtott finanszírozásra összpontosít, ennek költségvetése 2022 végéig 269 millió euró; a második az európai digitális innovációs központok hálózatának létrehozására és működésére összpontosít, 2023 végéig 329 millió eurós költségvetéssel.

A Digitális Európa program célja Európa technológiai szuverenitásának megerősítése, és a polgárok, a közigazgatási szervek és a vállalkozások javát szolgáló digitális megoldások piaci bevezetése.

Koronavírus: szerződés egy lehetséges új oltóanyag beszerzéséről 

Az Európai Bizottság ma a nyolcadik, covid–19 elleni potenciális oltóanyag beszerzésére irányuló gyógyszeripari szerződést hagyta jóvá. A Valneva vállalattal kötött szerződés jövőre mintegy 27 millió adag vásárlását teszi lehetővé az uniós tagállamok számára. A szerződés arra is lehetőséget ad, hogy az oltóanyagot az új variánstörzsekhez igazítsák, és a tagállamok 2023-ban akár 33 millió további vakcinaadagot rendelhessenek.